Prejsť na obsah

Košická zoologická záhrada oslavuje 45. výročie vzniku

K tradičným podujatiam osláv Dňa mesta Košice neodmysliteľne patrí aj slávnostné odomknutie brány ZOO Košice, ktorá v tomto roku oslavuje 45. výročie svojho vzniku. Kľúč od brány ZOO priniesol 1. mája orliak bielohlavý „Nixon“. 

ZOO Košice v mestskej časti Kavečany patrí svojou rozlohou, 288 hektárov, k najväčším v Európe. Dlhodobo sa nachádza v prvej desiatke  vyhľadávaných turistických atrakcií na východnom Slovensku a každoročne ju navštívi vyše 200 000 ľudí nielen z celého Slovenska, ale aj zo zahraničia. Za celú históriu navštívilo košickú ZOO takmer 5,5 milióna ľudí.

Zoologická záhrada zaznamenala za prvé štyri mesiace roka 2024 rekordnú návštevnosť. Jej bránami prešlo od začiatku roka 52 000 návštevníkov, čo je o 14 000 viac ako vlani. Takéto čísla nedosiahla ani v najúspešnejších rokoch, keď prekonala štvrť miliónovú métu. 

ZOO chová vyše 320 druhov zvierat 

Veľkým lákadlom pre návštevníkov sa stali okrem iného medvedie mláďatá zachránené z prírody. ZOO vyhľadávajú návštevníci kvôli zvieratám, ale láka ich aj atraktívne prostredie prírodného lesného areálu. „V súčasnosti má naša zoologická záhrada takmer dvetisíc jedincov z vyše tristodvadsať druhov,“ uviedol riaditeľ ZOO Erich Kočner s tým, že má pevné miesto v medzinárodných odborných organizáciách a podieľa sa na viacerých programoch záchrany zvierat.

„K najvzácnejším druhom, na ktoré sme naozaj pyšní, patria priamorožec šabľorohý, ktorý už v prírode vyhynul či gekon modrý, ktorý žije iba na jedinom mieste na svete. Spomenúť môžem aj zebry bezhrivé, leopardy čínske a mnoho iných zvierat, ktoré zoologické záhrady zachraňujú. Bohužiaľ, aj vplyvom človeka ohrozených druhov stále pribúda. Zoologické záhrady sú posledným útočiskom prežitia niektorých druhov. Ako príklad môžem uviesť napríklad koňa przewalského či žeriava čiernobieleho. Obidva druhy boli v 20. storočí v prírode vyhubené, ale vďaka zoologickým záhradám sa vrátili opäť na miesta svojho výskytu,“ doplnil Erich Kočner. 

Veľký dôraz v posledných rokoch kladie košická ZOO aj na výchovu a vzdelávanie verejnosti. Pred dvoma rokmi otvorili na Mojmírovej ulici environmentálne centrum, tzv. ZOO dom. Stálou súčasťou života zoologickej záhrady sa stali zážitkové programy. Populárne sú najmä prímestské tábory a noci v ZOO.

Každá pomoc je vítaná 

„Som hrdý na to, že košická ZOO patrí medzi najvyhľadávanejšie atrakcie nášho mesta a každý rok prejde jej bránami viac návštevníkov nielen z Košíc a okolia, ale z celého Slovenska. ZOO od svojho vzniku a v uplynulých rokoch zaznamenala obrovský posun vpred. Skvalitnili sa služby, pribudli zvieratá a rôzne novinky, vďaka ktorým sa v ZOO návštevníci cítia dobre a radi sa do nej vracajú. Želám si, aby zoologické záhrady, ktorých zriaďovateľmi sú mestá, si všimol aj štát a finančne ich podporil, aby sme pre zoologické záhrady mohli byť ešte lepšími partnermi,“ povedal košický primátor Jaroslav Polaček (nezávislý). 

Dôležitou súčasťou fungovania ZOO je aj pomoc dobrovoľníkov. Vedenie ZOO víta každú snahu jednotlivcov či kolektívov, ktorí prichádzajú zoologickej záhrade pomôcť akýmkoľvek spôsobom. Výnimkou v tomto smere nie sú ani zamestnanci mesta Košice. Niekoľko rokov už títo dobrovoľníci pravidelne prichádzajú do ZOO, aby priložili ruku k dielu a pomohli tam, kde je to potrebné. Zamestnanci mesta deň pred odomykaním brány ZOO (30. 4.) natreli stovky metrov oplotenia výbehov zvierat a upratali a vyčistili priestory.

Prvým chovancom bola kobylka hucula

Mestská príspevková organizácia Zoologická záhrada Košice vznikla v roku 1979, a jej výstavba nebola vôbec ľahká. V septembri 1985 otvorila verejnosti svoje brány prvý raz. Po dvojmesačnej skúšobnej prevádzke ZOO opäť zatvorili, a trvalo to až do 2. júla 1986. Prví návštevníci mohli obdivovať celkovo 23 druhov zvierat na ploche 7 hektárov. Prvým zvieraťom ZOO bola kobyla huculského koňa. Areál ZOO však nedisponoval vhodnými chovnými podmienkami, preto prvé zvieratá umiestnili v priestoroch vtedajšej Vysokej školy veterinárskej v Košiciach. V roku 1988 získala ZOO prvé primáty, makaky dlhochvosté, a v tom istom roku prišli do Košíc aj zakladatelia chovu medveďov hnedých, samica Maťa a samec Kubo. Začiatkom tohto storočia sa vďaka narodeniu medvedích pätorčiat, v januári 2003, preslávila ZOO zápisom do Guinnessovej knihy rekordov.

Košická ZOO má na konte mnoho chovateľských úspechov a zaznamenala aj niekoľko prvenstiev. Po takmer tridsiatich rokoch chovu rysov sa v roku 2012 prvý raz podarilo rozmnožiť rysy ostrovidy karpatské. O rok neskôr sa prvý raz v rámci českých a slovenských zoologických záhrad podarilo odchovať myšiaka štvorfarebného. V roku 2014 ako prvá na Slovensku odchovala krokodíly čelnaté. Ďalšie dva úspechy prišli v roku 2015. V júni sa narodilo prvé mláďa lemura, a košická ZOO sa tak zaradila k zoologickým záhradám, ktoré rozmnožujú poloopice. V septembri toho istého roku pribudlo mláďa v rodine kosmáčov bieločelých. Malá samička sa stala prvým mláďaťom tohto druhu v slovenských ZOO.