Prejsť na obsah

Začali sa zápisy do materských škôl, môžu sa týkať vyše 1800 detí

Vo štvrtok sa v Košiciach začali zápisy do celkovo 56 materských školách (MŠ) v zriaďovateľskej pôsobnosti mesta. Zápisy potrvajú až do konca mája. Každá MŠ má určené vlastné podmienky, ktoré je možné nájsť na ich webstránkach. Záverečný ročník MŠ je v zmysle novely zákona o výchove a vzdelávaní povinný pre všetky deti, ktoré najneskôr 31. augusta 2024 oslávia svoje piate narodeniny. Tie budú prednostne prijímané podľa miesta trvalého bydliska.

Na zápis budúcich škôlkarov bude potrebné predložiť kompletne vyplnenú a podpísanú Žiadosť zákonného zástupcu o prijatie dieťaťa do MŠ spolu s potvrdením o zdravotnej spôsobilosti od všeobecného lekára pre deti a dorast, ktorá obsahuje aj údaj o povinnom očkovaní dieťaťa. Ak riaditeľ príslušnej materskej školy rozhodne o pokračovaní vzdelávania v materskej škole, odporúčame, aby zákonný zástupca písomne oznámil túto skutočnosť základnej škole, do ktorej zapísal svoje dieťa.

Po overení všetkých údajov rozhodnú riaditelia materských škôl o prijatí dieťaťa na základe kapacitných možností. V súčasnosti navštevuje MŠ v našom meste takmer 5700 žiakov. Pri predchádzajúcom zápise do materských škôl v zriaďovateľskej pôsobnosti mesta Košice boli kladne vybavené všetky žiadosti rodičov detí od 3 rokov veku a dokonca aj väčšina žiadostí rodičov detí, ktoré tretí rok ešte nedovŕšili.

L. Gurbáľová: Do mestských škôlok sa dostane každý

Celkovo bolo v uplynulom roku po zápisoch prijatých vyše 1800 nových škôlkárov. Námestníčka primátora Lucia Gurbáľová (KDH) predpokladá, že tak ako po minulé roky bude aj tentoraz možné do mestských MŠ umiestniť všetky deti, ktorých rodičia si podali prihlášku.

„Nielen v tomto školskom roku, ale a aj v tých predchádzajúcich, sme mohli prijať do materských škôl nielen deti od troch rokov, ale už aj dvojročné. Tých bolo vyše 800. Tieto deti sme mohli prijať preto, že aj vďaka veľkým investíciám do rozširovania MŠ v uplynulých rokoch disponujeme dostatkom kapacít. Tie plánujeme rozširovať aj naďalej. Ak sa nám to podarí a budeme úspešní pri žiadosti o finančné prostriedky, chceli by sme zvýšiť kapacitu škôlok v mestských častiach Pereš, Sídlisko KVP a Barca.“

V uplynulých piatich rokoch pribudla v košických škôlkach vďaka investíciám mesta z vlastných zdrojov a eurofondov možnosť absolvovať výchovno-vzdelávací proces pre 361 detí. Mesto Košice takto rozšírilo kapacity MŠ Šafárikova 4 a MŠ Muškátova 7 v mestskej časti Západ a MŠ Hemerkova 26 na Sídlisku KVP. Vďaka tomu mohli tieto vyťažené škôlky prijať o 60 detí navyše. Okrem toho sa na MŠ Galaktická sa zrekonštruovali priestory pre 120 detí, v MŠ Húskova pribudli možnosti na vzdelávanie 44 detí a v škôlke na Muškátovej pre 88 detí. Od začiatku tohto školského roka sa rozšírila kapacita MŠ Oštepová o 44 detí a v MŠ Lorinčík, ktorej kapacita vzrástla o 5 detí.