Prejsť na obsah

Výzva na prejavenie predbežného záujmu o nájom sociálneho bytu vo vlastníctve mesta Košice v bytovom dome na ulici Sládkovičova 3 v Košiciach

V Ý Z V A na prejavenie predbežného záujmu o nájom sociálneho bytu vo vlastníctve mesta Košice v bytovom dome na ulici Sládkovičova 3 v Košiciach po ukončení rekonštrukcie bytov a predloženie žiadosti o zaradenie do zoznamu záujemcov o nájom bytu (predpokladaný termín ukončenia rekonštrukcie je .......)
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Mesto Košice pripravuje „Žiadosť o poskytnutie podpory (úveru)
v súlade so zákonom č. 150/2013 Z. z. v znení zákona č. 276/2015 Z. z. o Štátnom fonde rozvoja bývania" na rekonštrukciu bytového domu Sládkovičova 3, ktorou sa vytvorí celkovo 54 bytov – jednoizbové a dvojizbové byty, o celkovej rozlohe 740,75 m2.

Predpokladané mesačné nájomné
1 izbového bytu s plochou 29,18 m2 je 60,11 €
1 izbového bytu s plochou 38,45 m2 je 79,21 €
1 izbového bytu s plochou 36,81 m2 je 75,83 €
2 izbového bytu s plochou 57,93m2 je 119,34 €
2 izbového bytu s plochou 62,03 m2 je 127,78 €
2 izbového bytu s plochou 66,13 m2 je 136,23 €

+ náklady spojené s užívaním bytu (služby, energie).

Mesto bude prenajímať byty po rekonštrukcii „oprávneným osobám" ako sociálne byty, so zachovaním nájomného charakteru bytov najmenej po dobu 20 rokov a s dodržaním podmienok prenájmu podľa § 22 zákona č. 443/2010 Z. z. o dotáciách na rozvoj bývania a o sociálnom bývaní.

„Oprávnenou fyzickou osobou" je
a) osoba žijúca v domácnosti s mesačným príjmom domácnosti najviac vo výške trojnásobku životného minima
b) osoba žijúca v domácnosti s mesačným príjmom domácnosti najviac vo výške štvornásobku životného minima, ak
1. členom tejto domácnosti je osoba s ťažkým zdravotným postihnutím,
2. ide o domácnosť osamelého rodiča s nezaopatreným dieťaťom,
3. aspoň jeden z členov domácnosti zabezpečuje zdravotnícku starostlivosť, vzdelávanie, kultúru alebo ochranu pre obyvateľov mesta
c) osoba, ktorej zanikla ústavná starostlivosť, pestúnska starostlivosť alebo osobitná starostlivosť poručníka podľa osobitného predpisu, ak táto osoba nepresiahla vek 30 rokov.

Životné minimum domácnosti sa vypočíta zo súm životného minima členov domácnosti platných k 31. decembru kalendárneho roka predchádzajúceho roku, v ktorom vznikol nájom bytu.

Sociálny byt na ul. Sládkovičova 3 po rekonštrukcii môže byť prenajatý žiadateľovi – „ oprávnenej fyzickej osobe" staršej ako 18 rokov, ak on, resp. manžel manželka, druh družka, nie je vlastníkom alebo nájomcom rodinného domu, bytu alebo inej nehnuteľnosti určenej na trvalé bývanie a nemá ani doživotné právo užívania takýchto nehnuteľností a
a) po dobu dlhšiu ako tri roky má trvalý pobyt na území mesta Košice,
b) nemá voči mestu Košice žiadne dlhy po lehote splatnosti.

Osoby žijúce v spoločnej domácnosti sa môžu uchádzať o nájom len jedného bytu vo vlastníctve mesta pre spoločné bývanie.

Splnenie vyššie uvedených podmienok bude mesto overovať po ukončení rekonštrukcie bytov.

Na prenajatie bytu vo vlastníctve mesta v bytovom dome na ulici Sládkovičova 3 v Košiciach po ukončení rekonštrukcie bytov nie je právny nárok.

Písomná žiadosť o zaradenie do zoznamu záujemcov o nájom bytu v bytovom dome na ulici Sládkovičova 3 po rekonštrukcii musí mať nasledovné náležitosti:

a) meno, priezvisko, rodné meno, trvalý pobyt a dátum narodenia žiadateľa a všetkých osôb žijúcich s ním v spoločnej domácnosti a označenie ich vzťahu k žiadateľovi, rodinný stav žiadateľa,
c) bydlisko žiadateľa,
d) adresu pre doručovanie zásielok, telefonický kontakt alebo email,e) informáciu, či má žiadateľ záujem o jednoizbový byt, alebo o dvojizbový byt
f) vyhlásenie žiadateľa, že spĺňa podmienky pre nájom bytu v bytovom dome na ulici Sládkovičova 3, uvedené v tejto výzve
g) vlastnoručný podpis žiadateľa

Žiadosť o zaradenie do zoznamu záujemcov o nájom bytu je potrebné predložiť s uvedením
Ø označenia „Žiadosť o zaradenie do zoznamu záujemcov o nájom bytu – Sládkovičova 3"
Ø Adresy: Mesto Košice, Tr. SNP 48/A, 040 11 Košice

Žiadosť je možné doručiť poštou alebo osobne (do podateľne mesta Košice).

Žiadatelia môžu doručovať žiadosti do 30. novembra 2016
(Rozhodujúcim je dátum uvedený na podacej pečiatke v podateľni, resp. na podacej pošte.)

V ý b e r n á j o m c o v bytov sa uskutoční žrebovaním zo záujemcov zaradených do zoznamu záujemcov zostaveného na základe včas podaných žiadostí na základe tejto výzvy, po ukončení rekonštrukcie bytového domu a po overení splnenia určených podmienok.

Ak počet uchádzačov o byty prekročí celkový počet 54 bytov určených na prenájom, mesto uprednostní pri výbere nájomcu oprávnené osoby - rodiny s nezaopatrenými deťmi a oprávnené osoby uvedené v bode c). Pri prenájme dvojizbových bytov mesto uprednostní z uchádzačov najmenej dvojčlenné domácnosti.

Záujemcovia zaradení do zoznamu, ktorí na písomné vyzvanie mesta, v určenej lehote nepredložia doklady potrebné na overenie splnenia určených podmienok, budú z výberu nájomcu bytu vyradení.

Dátum, čas a miesto výberu nájomcu bytu mesto zverejnení rovnakým spôsobom ako túto výzvu.


MUDr. Renáta Lenártová, PhD.
námestník primátora

Košice, dňa 13.10.2016


/Zdroj: referát soc. vecí MMK/