Prejsť na obsah

Košice sa uchádzajú o členstvo v Sieti kreatívnych miest UNESCO

Mesto Košice dnes (14.6.) odoslalo prihlášku potrebnú na členstvo v Sieti kreatívnych miest UNESCO (UNESCO Creative Cities Network). Tá má aktuálne 116 členov z celého sveta. Titul prinesie mestu medzinárodnú propagáciu, rozvoj turizmu aj ekonomiky a občanom ponúkne nový pohľad na umenie.

Prípravou prihlášky bola poverená nezisková organizácia Creative Industry Košice, ktorá spoločne so zástupcami viacerých košických organizácií pôsobiacich v oblasti verejného života, v sektoroch kultúry, kreatívneho priemyslu, IT priemyslu a odborného vzdelávania podpísala memorandum o spolupráci.

„Naše mesto má veľa čo ponúknuť. V poslednom desaťročí sme sa stali centrom informačných a komunikačných technológií. Stojíme pred výzvou skombinovať IT a kreatívny sektor a práve media art môžu byť efektívnym nástrojom, ako to urobiť. Spoločne môžeme vytvoriť z Košíc lepšie miesto na život – mesto plné inšpirácie, otvorenej mysle a prosperity," uviedol primátor mesta Košice Richard Raši.

"Prínos titulu vnímam na dvoch úrovniach. Členstvo v sieti UNESCO mobilizuje hráčov na lokálnej, regionálnej úrovni, aby začali spolupracovať, napríklad súkromné firmy s umelcami či kultúrnymi centrami. Ďalšia úroveň je medzinárodná, kde mesto má možnosť spolupracovať so všetkými členmi. UNESCO robí pravidelné stretnutia, ktoré sa neskôr pretavia do individuálnych spoluprác," povedal riaditeľ Creative Industry Košice Michal Hladký.

UNESCO Creative Cities Network bola založená v roku 2004 s cieľom združovať mestá, ktoré identifikovali kreativitu ako významný faktor pre trvalo udržateľný rozvoj. Aktuálne má 116 členov z celého sveta. Každé kreatívne mesto sa orientuje na jedno zo siedmich odvetví: hudbu, literatúru, film, ľudové umenie a remeslá, dizajn, mediálne umenie a gastronómiu. Košice majú ambíciu byť kreatívnym mestom mediálneho umenia.

Výzva na podávanie prihlášok je otvorená do 16. júna. UNESCO oznámi úspešných kandidátov 31. októbra.