Prejsť na obsah

Mestské časti Staré mesto a Juh rozhodnú tom, koľko nových parkovacích miest v nich bude vybudovaných

Mesto Košice trvá na preinvestovaní dvoch miliónov eur do vybudovania parkovacieho systému v desiatich rezidentských lokalitách. Akceptuje však vôľu obyvateľov mestských častí Staré mesto a Juh, ktorí vnímajú zlepšenie situácie s parkovaním, dokážu v mieste bydliska bez problémov zaparkovať a nepotrebujú teda, aby boli budované ďalšie parkovacie miesta. Mesto Košice ponecháva na ďalšie zváženie mestských častí a ich obyvateľov, ktorí sami rozhodnú, koľko nových parkovacích miest v nich bude ešte vybudovaných a majú možnosť vytypovať náhradné lokality na výstavbu nových parkovacích miest. 

Parkovacia spoločnosť v uplynulých týždňoch komunikovala s mestskými časťami Juh a Staré mesto, ktoré zvolili rozdielny prístup. Mestská časť Juh prehodnotila potrebu vybudovania celkového počtu 255 nových parkovacích miest. Identifikovala na Fibichovej, Krivej a čiastočne aj na Mlynárskej ulici potrebu vybudovať nové parkovacie miesta. Naopak, považuje za zbytočné stavať 26 parkovacích miest na Južnej triede, Oštepovej a Jantárovej ulici. V tejto mestskej časti je tak celkovo aj pre nesúhlas obyvateľov niektorých lokalít pozastavená výstavba 54 parkovacích miest na Jantárovej 2, Oštepovej 2, Južnej triede, Žižkovej a Jánošíkovej ulici. Do konca augusta plánuje parkovacia spoločnosť zabezpečiť na Juhu výstavbu nových parkovacích miest na 51 odsúhlasených parkovacích miestach, pričom bude dodatočne zohľadňovať pripomienky Správy mestskej zelene.

V Mestskej časti Staré mesto bolo stavebnými konaniami odsúhlasených 473 parkovacích miest. Staré mesto však v júni tohto roka odmietlo výstavbu nových parkovacích miest aj napriek súhlasnému stanovisku vo všetkých stavebných konaniach. Parkovacia spoločnosť však analýzou jednotlivých lokalít zistila, že v niektorých z nich by bolo bez výstavby nových parkovacích miest nutné súčasné parkovacie miesta zrušiť, keďže nie sú dodržané ich technické, najmä šírkové parametre - napríklad na uliciach Floriánska, Kuzmányho, Škultétyho a Thurzová. Parkovacia spoločnosť je preto rozhodnutá dodržať zákon a postaviť na týchto uliciach nové parkovacie miesta, aby ich obyvatelia neprišli aj o tie, ktoré tam doteraz majú k dispozícii. Ďalej zabezpečí výstavbu nových parkovacích miest aj v lokalitách, v ktorých vodiči dlhodobo parkujú na zdevastovanej zeleni a v ktorých nie je potrebné zasiahnuť do vzrastlej zelene – na Krivej a Bajzovej ulici. Stavať plánuje aj na ulici L. Novomeského 2, kde je nedostatok parkovacích miest. Počet parkovacích miest, ktoré takto ide parkovacia spoločnosť v Starom meste realizovať, je na parcelách pre 161 parkovacích miesta, pričom aj tu budú zohľadnené dodatočné pripomienky Správy mestskej zelene.

O tom, či bude dobudovaný aj zvyšný počet z pôvodne naprojektovaných 728 nových parkovacích miest s platnými stavebnými povoleniami, rozhodnú dotknuté mestské časti a ich obyvatelia. 

Mestské časti Staré mesto a Juh majú stále možnosť vytypovať nové lokality na stavbu chýbajúcich parkovacích miest, zabezpečenie ich výstavby si však bude vyžadovať nové stavebné konania. Zároveň ale majú možnosť počas dvojročnej platnosti stavebných povolení prehodnotiť doterajšie vyjadrenia k pôvodne naplánovanej výstavbe nových parkovacích miest a v prípade potreby ich výstavbu odsúhlasiť.