Prejsť na obsah

Mesto Košice opäť pripravilo pre rodičov košických školákov ochutnávku pokrmov zo školských jedální

Pri príležitosti Svetového dňa zdravej výživy pripravilo Oddelenie školstva Magistrátu mesta Košice (MMK) a zamestnanci školských jedální v zriaďovateľskej pôsobnosti mesta prezentáciu jedál pre deti, ktoré sa stravujú v košických školských jedálňach. Na jednu takú, plnú rôznych dobrôt a lákavých vôní sa zmenil Spoločenský pavilón na Triede SNP.

Rodičia detí sa mohli opäť osobne presvedčiť, ako sa v „mestských" školských jedálňach varí, a či sú niekedy kritické hodnotenia jedál malými stravníkmi opodstatnené.

„Najradšej som mal dukátové buchtičky, alebo buchty na pare," zaspomínal si na svoje školské časy primátor mesta Richard Raši. „Svetový deň zdravej výživy je v Košiciach veľmi výnimočným dňom, lebo žiadne mesto na Slovensku takúto prezentáciu jedál zo školských jedální nerobí. V našich školských jedálňach sa stravuje takmer dvadsaťtisíc žiakov, v jedálňach varia rôzne jedlá, stále ale kladieme dôraz na, aby boli zdravé. Ako sa hovorí, nežijeme preto aby sme jedli, ale mali by sme zdravo jesť, aby sme mohli zdravo a šťastne žiť."

Viceprimátorka mesta Renáta Lenártová, ktorá mala ako školáčka veľmi rada čevabčiči, pochválila v Spoločenskom pavilóne nielen všetkých zamestnancov Oddelenia školstva, športu a mládeže MMK, ale aj všetkých tých, ktorí majú čokoľvek spoločné so školským stravovaním v meste.

„Pretože aj dnešné podujatie je výsledkom práce celého veľkého kolektívu ľudí, ktorí pracujú v školských jedálňach našich materských a základných škôl. Sme najväčším zriaďovateľom školských zariadení na Slovensku, podujatie má mimoriadny úspech, a teší sa veľmi dobrému ohlasu predovšetkým u rodičov našich detí."

Najobľúbenejším jedlom viceprimátora mesta Martina Petruška počas jeho školských liet bol ryžový nákyp.

„Od vtedy, ako som sa mohol sám presvedčiť, sa školská strava veľmi pozitívne zmenila," zdôraznil viceprimátor. „Trend zdravých a zároveň chutných jedál v školských jedálňach, ktorý tu dnes prezentujeme, v našich školských jedálňach dodržiavajú. Za mimoriadne dôležité považujem to, aby sa naše deti v predškolskom aj školskom veku stravovali dobre a zdravo. Preto sa aj ja chcem poďakovať všetkým, ktorí sa takto dobre o naše detičky starajú."

Mesto Košice organizuje oslavu Svetového dňa zdravej výživy každý rok na pamiatku založenia Organizácie pre výživu a poľnohospodárstvo Spojených národov, tento deň si pripomína viac ako 150 krajín na celom svete. Ide o spoločnú pripomienku toho, že jednou z najdôležitejších vecí, ktoré vedú k dobrému a dlhému životu, patrí zdravá výživa.

„Cieľom týchto našich akcií je naučiť, respektíve poukázať na to, aké podstatné a dôležité je v dnešnej dobe zdravé stravovanie," uviedla na margo oslavy v Spoločenskom pavilóne Alžbeta Tamásová, vedúca oddelenia školstva košického magistrátu.

Oslava Svetového dňa zdravej výživy je zároveň tou najvhodnejšou chvíľou na poďakovanie sa všetkým zamestnancom školských jedální za ich každodennú, zodpovednú, a nie ľahkú prácu. Primátor mesta spolu s viceprimátormi preto ocenili v Spoločenskom pavilóne desať zamestnankýň košických školských jedální, ďalšie štyri si prevzali ocenenia aj za účasť v súťaži „Košický kuchár 2017". Vedenie mesta ocenilo: Máriu Turekovú (MŠ Turgenevova 38), Julianu Šilerovú (ZŠ Považská 12), Júliu Maľakovú (ZŠ Nám. L. Novomeského 2), Helenu Hadvabovú (ZŠ Staničná 13), Jozefínu Ivanovú (ZŠ Krosnianska 2), Ľudmilu Majcherovú (MŠ Ipeľská 10), Moniku Bodnárovú (ZŠ Belehradská 21), Máriu Senajovú (MŠ Obrancov Mieru), Annu Obrušníkovú (MŠ Zupkova 37), Martu Andrejkovičovú (Ľ. Podjavorinskej 1), Alenu Hoľákovú (ŠJ Juhoslovanská 2), Libušu Kubovú (ZŠ Hroncova 23), Drahomíru Pethöovú (MŠ Jaltská 33) a Adrianu Miklianovú zo ZŠ Janigova 2. 

Video si môžete pozrieť tu: https://youtu.be/0jyFImT8URU