Prejsť na obsah

Košičania dostali vianočný darček, po Komenského ulici už jazdia električky

Mesto Košice ako investor a Eurovia SK, ktorá modernizuje košické električkové trate, viackrát v minulosti avizovali že po zmodernizovanej trati na Komenského ulici začnú premávať električky najneskôr do konca roka, respektíve, pred Vianocami. Do začiatku najkrajších sviatkov v roku ostávajú ešte tri dni, električky však po Komenského ulici začali jazdiť už dnes (21. 12. 2017) ráno.

Spokojnosť s tým na dnešnom kontrolnom dni netajil viceprimátor mesta Košice Martin Petruško, zástupcovia zhotoviteľa diela, aj Dopravného podniku mesta Košice (DPMK).

„Dnes máme posledný kontrolný deň v tomto roku, zameraný je predovšetkým na Komenského ulicu, kde dnes od piatej hodiny ráno začali po zmodernizovanej električkovej trati opäť premávať električky. Veľmi sa z toho teším, lebo to čo sme sľúbili Košičanom, že najneskôr do konca roka budú po Komenského ulici jazdiť električky, sme dodržali. Považujem to za symbolický vianočný darček pre obyvateľov mesta," uviedol M. Petruško.

Od zajtra má Eurovia SK celozávodnú dovolenku až do ôsmeho januára 2018. V tejto súvislosti viceprimátor zdôraznil, že mesto i zhotoviteľ diela majú snahu prispôsobiť oplotenia na jednotlivých úsekoch modernizovanej trate na Triede SNP tak, aby pomohli dopravnej situácii, a všade tam kde je to možné, vytvorili pre vodičov dva jazdné pruhy. Samozrejme, všetko musí byť odsúhlasené dopravnými policajtmi.

„Chcem sa poďakovať spoločnosti Eurovia, že splnila všetko čo sľúbila, takisto sa chcem poďakovať aj všetkým Košičanom, ktorí mali sťaženú situáciu na Komenského ulici za to, že to s nami vydržali. Stálo to zato, je to veľmi pekne a dobre urobené. Verím že takto budeme pokračovať naďalej, a tak ako sme sľúbili, do jesene budúceho roka budeme mať modernizáciu električkovej trate dokončenú," dodal M. Petruško.

Štefan Bálint, riaditeľ košického závodu Eurovie SK takisto vyslovil spokojnosť s tým, ako zvládli modernizáciu trate na Komenského ulici.

„My ako stavbári sme, aspoň si to osobne myslím, urobili dobrú prácu, avšak predovšetkým záleží na tom, ako to zhodnotí nielen investor, ale najmä občania. Tak ako bolo deklarované už v projekte, modernizácia určite prinesie Košičanom väčší komfort cestovania električkami či vozidlami, za najväčší prínos však považujeme zníženie hlučnosti vďaka použitiu nových druhov materiálov. Samotní občania ale povedia, či táto modernizácia, mimochodom najväčšia na Slovensku mala zmysel, alebo nemala," skonštatoval Š. Bálint.

Informáciu o nižšej hlučnosti električiek na Komenského ulici potvrdil priamo na mieste aj Roman Danko, riaditeľ úseku riadenia dopravy DPMK.

„Naozaj je nižšia, od rána to sledujeme, a myslím si, že to môžu potvrdiť aj občania, ktorí v tejto lokalite žijú a bývajú. Zároveň verím, že to aj ocenia. Navyše, k nástupným ostrovčekom pre cestujúcu verejnosť pribudol na Komenského jeden nový, čím sa zlepšila pešia dostupnosť zastávok. Dúfam a verím, že to ľudia takisto ohodnotia pozitívne," skonštatoval R. Danko.

Modernizácia električkovej trate na Komenského začala uzáverou cestných komunikácií v apríli tohto roka, pre automobilovú dopravu bola ulica sprejazdnená v plnom profile dňa 27. 10. 2017 od 8.00 hod. Súčasťou prác bola aj výstavba nových koľajových prejazdov v križovatkách, nástupných ostrovčekov pre cestujúcu verejnosť, prístreškov na zastávkach, nové asfaltové povrchy, trakčné vedenia, bolo nutné obnoviť inžinierske siete. Za jednu z najdôležitejších úloh v súvislosti s modernizáciou Komenského ulice považovalo vedenie mesta včasnú renováciu asfaltového povrchu komunikácií, ktoré boli časťou bežeckej trate populárneho, košického Medzinárodného maratónu mieru. Stavbári zvládli prípravu tejto časti maratónskej trate na výbornú, za čo Mestu Košice aj Eurovii na jednom z kontrolných dní osobne poďakoval Branislav Koniar, dlhoročný riaditeľ košického maratónu.