Prejsť na obsah

Povinná deratizácia na území mesta Košice

Regionálny úrad verejného zdravotníctva so sídlom v Košiciach (RÚVZ) nariaďuje v záujme zabezpečenia celoplošnej deratizácie na území mesta Košice v termíne od 26.03.2018 do 30.04.2018 vykonať reguláciu živočíšnych škodcov. Nariadenie sa týka mestských častí na celom území mesta Košice – v objektoch v ich správe alebo vo vlastníctve a na verejných priestranstvách a to prostredníctvom subjektov oprávnených na profesionálne vykonávanie regulácie živočíšnych škodcov. Potvrdenie o vykonaní deratizácie je nutné predložiť RÚVZ do 31.05.2018.

Právnické osoby a fyzické osoby – podnikatelia – v ich alebo nimi užívaných a spravovaných objektoch, kanalizačných a kolektorových rozvodoch a areáloch určených na podnikanie a bývanie, vrátane objektov školských a zdravotníckych zariadení, zariadení sociálnych služieb, bytových a polyfunkčných domoch, skladoch a skládkach odpadov, prostredníctvom subjektov oprávnených na profesionálne vykonávanie regulácie živočíšnych škodcov, a potvrdenie tohto subjektu o vykonaní deratizácie uchovať po dobu 3 mesiacov. 

Fyzické osoby – v priestoroch rodinných domov, bytových domov a na pozemkoch, ktoré majú vo vlastníctve alebo v užívaní, a v objektoch využívaných na chov hospodárskych zvierat, a to takto : prostredníctvom subjektov oprávnených na profesionálne vykonávanie regulácie živočíšnych škodcov alebo svojpomocne, spotrebiteľsky dostupnými prípravkami, ktoré sú určené a schválené na predmetný účel, a potvrdenie o profesionálnom vykonaní deratizácie alebo pokladničný blok o kúpe prípravku, ktorý bol na predmetný účel použitý, uchovať po dobu 3 mesiacov pre účely prípadnej kontroly splnenia nariadeného opatrenia. 

Podľa zákona č. 355/2007 Z.z. o ochrane, podpore a rozvoji verejného zdravia a o zmene a doplnení niektorých zákonov, v znení neskorších predpisov, mesto Košice v rámci zamedzenia vzniku, šíreniu a obmedzeniu výskytu prenosných ochorení dezinfekciu a reguláciu živočíšnych škodcov, vykoná deratizáciu zberných miest komunálneho odpadu a verejného priestranstva v ich bezprostrednom okolí na území mesta Košice.

Regionálny úrad verejného zdravotníctva so sídlom v Košiciach http://www.ruvzke.sk/sk/deratizacia a http://www.ruvzke.sk/sk/uradna-tabula