Prejsť na obsah

Dobrovoľníci - zamestnanci Mesta Košice, obnovili v ZOO viac ako osem kilometrov oplotení

Košice sa budú hrdiť titulom „Európske hlavné mesto dobrovoľníctva 2019" až na budúci rok, avšak dobrovoľníctvo nie je pre Košičanov žiadnou neznámou. Medzi stovkami dobrovoľníkov už tradične nechýbajú každý rok ani zamestnanci Mesta Košice, mestských podnikov a ďalších mestských inštitúcií. Pravidelne sa zapájajú aj do najväčšieho dobrovoľníckeho podujatia na Slovensku a jedného z najväčších v Európe „Naše Mesto", ktoré organizuje Nadácia Pontis. V tomto roku sa do podujatia „Naše Mesto 2018" prihlásilo neuveriteľných 291 dobrovoľníkov z radov mestských úradníkov, pedagógov, mestských policajtov, knižničiarov, architektov, dopravákov, a ďalších. Zveľaďovali areál košickej ZOO, ktorú ročne navštívia nielen desiatky tisíc Slovákov, ale i zahraničných turistov. Ruku k dielu priložili v ZOO aj viceprimátori mesta Košice Renáta Lenártová a Martin Petruško. Všetci dobrovoľníci spoločne obnovili, okrem iného, viac ako osem kilometrov oplotenia výbehov pre zvieratká.

Dobrovoľníci sa stretli v piatok (8. 6. 2018) pred budovou Magistrátu mesta Košice, odkiaľ sa autobusmi presunuli do ZOO Košice. Tam sa rozdelili do 11 pracovných skupín s názvami: daniel, vlk, žeriav, kôň, bažant, lama, ťava, skalka, a podobne. Na každom pracovisku dobrovoľníci už mali pripravené farby, štetce, rukavice či iné pomôcky , prípadne náradie, a ihneď sa pustili do práce. V jednotných tričkách s logom: „Dnes mám rande s naším mestom" a mottom: Štetec do ruky! , začali predovšetkým obnovovať ochranné nátery drevených i kovových oplotení chovných zariadení kôz, oviec kamerunských, uhorského dobytka, lám, čiernobielych žeriavov, novú podobu dostali aj výbehy tiav, zebier, danielov škvrnitých. Iné skupiny sa zamerali na revitalizáciu detského ihriska, demontáž ohniska, ktoré čaká rekonštrukcia, čistenie lesa a množstvo iných činností. Podľa Evy Malešovej z košickej ZOO, iba oplotení zvládli natrieť „mestskí" dobrovoľníci dovedna až takmer 8, 5 kilometra.

„Teší ma, že sa zamestnanci mesta znova zapojili do tejto dobrovoľníckej aktivity v takom hojnom počte, ale až tak veľmi ma to neprekvapilo. Minimálne posledných päť rokov sa na dobrovoľnícke podujatie organizované Nadáciou Pontis hlási každý rok stále viac a viac našich zamestnancov, za čo im všetkým veľmi pekne ďakujem. Ukazujú, že vedia nielen poctivo robiť svoju prácu a plniť úlohy v prospech občanov Košíc na rôznych úradníckych postoch, ale keď je to treba, dokážu si vysúkať rukávy, zobrať do rúk náradie alebo štetce a farby, a takisto poctivo urobiť niečo pre všetkých. Osobne sa takisto rád zúčastňujem na týchto podujatiach, vládne na nich vynikajúca atmosféra, ale predovšetkým ten výsledok stojí každý rok naozaj za to. Ešte raz, všetkým naším dobrovoľníkom, ktorí v piatok pracovali v ZOO Košice, veľmi pekne ďakujem, dúfam, že si to všetci zopakujeme aj na budúci rok," uviedol viceprimátor M. Petruško.

V rokoch 2014 a 2015 sa mesto Košice zapojilo do podujatia „Naše mesto" projektom maľovania košických detských ihrísk, ktorý mal veľmi pozitívny ohlas predovšetkým u rodičov detí. V uvedených dvoch rokoch sa prihlásilo z Magistrátu mesta Košice a košických mestských podnikov či iných mestských inštitúcií celkovo takmer 400 dobrovoľníkov. Spoločne natreli a teda obnovili pestrými farbami desiatky hracích prvkov (preliezačky, lavičky, rebríky, hojdačky, domčeky a pod.) na 46-tich detských ihriskách v 13-tich košických mestských častiach. V roku 2016, v rámci 10. ročníka podujatia NAŠE MESTO, natrelo 215 našich dobrovoľníkov viac ako dva kilometre štvorcové oplotenia Mlynského náhonu. Minulý rok sa takmer 300 zamestnancov mesta zameralo po prvý raz na ZOO Košice, dobrovoľníci natreli farbami viac ako 10 000 dĺžkových metrov oplotenia výbehov zvieratiek.

Ako uvádzajú organizátori z Nadácie Pontis, podujatie „Naše Mesto" prepája firmy, samosprávy a mimovládny sektor s cieľom vyčistiť, skrášliť a viditeľne zlepšiť naše mestá. Každoročne si tisíce dobrovoľníkov z firiem po celom Slovensku obliekajú rovnaké tričká a počas dvoch júnových dní sa zapájajú do množstva dobrovoľníckych aktivít darovaním svojho času a práce.

Video si môžete pozrieť tu: https://youtu.be/pc91EAGe3ck