Prejsť na obsah

Podbíjačka už naplno pracuje na modernizovanej električkovej trati

Štefan Bálint, riaditeľ košického závodu spoločnosti Eurovia SK, informoval na dnešnom (14. 6. 2018) kontrolnom dni zástupcov investora stavby (Mesto Košice), že podľa ich predpokladov by podbíjačka mala podbiť nové električkové koľajnice v modernizovanom úseku od križovatky Žižkova – Štúrova - Kuzmányho až po OC Billa na Triede SNP za asi dvanásť dní. Úsek si rozdelil zhotoviteľ diela na jednotlivé časti, po podbití každej jednej z nich tam začnú stavbári ihneď robiť nové nástupné ostrovčeky a prístrešky pre cestujúcich.

Podľa Š. Bálinta, za najdôležitejšiu vec od minulotýždňového kontrolného dňa na stavbe považuje to, že tak ako Eurovia a mesto sľúbili, sprejazdnili pre motoristov v plnom profile križovatku Žižkova – Štúrova – Kuzmányho. Prejazdná je už od sobotňajšieho (9. 6. 2018) rána.

„Máme teraz daždivé počasie, ale nijako to zatiaľ práce na stavbe neohrozuje. Podbíjačka bude pracovať minimálne desať dní, treba si uvedomiť, že úsek ktorý musí zvládnuť, je veľmi dlhý. Ako sme už povedali minule, do nástupných ostrovčekov sa môžeme pustiť až vtedy, keď koľajnice v danej časti modernizovaného úseku budú podbité, a nastavené do správnej výšky a smeru tak, ako sú naprojektované. Čo sa týka okružnej križovatky „Moldavská", máme tam už osadené dve električkové výhybky, keby ste si pozreli letecké zábery z drona, videli by ste, že máme už takmer polovicu križovatky zabetónovanej. A teda pripravenej na položenie ďalších koľajníc a osadenie výhybiek. Každý deň si robíme za účasti investora stavby aj svoje interné kontrolné dni, takže hneď vieme čo sa v ten deň urobilo. Treba povedať, že to nie je ľahké, stavba je náročná, ale ak sa vyskytne hoci aj ten najmenší problém, okamžite ho riešime," skonštatoval Š. Bálint.

Na pretras počas dnešného kontrolného dňa prišla aj živá zeleň na už zmodernizovaných úsekoch električkovej trate. Košičania poukázali na to, že v niektorých častiach pri trati na Triede SNP vyzerá zeleň dosť zle, nespokojnosť s terajším stavom zelene na stavbe MET (modernizácia električkových tratí) vyslovilo zhotoviteľovi diela ako investor stavby aj Mesto Košice. Dodávateľ prác si preto už objednal u Správy mestskej zelene v Košiciach revitalizáciu zelene, ozdravné rezy a oživenie kríkov, ktoré boli stavbou nejakým spôsobom zasiahnuté, prípadne poškodené. Nepekný vzhľad zelene na Triede SNP zapríčinilo veľmi suché počasie počas uplynulých týždňov, ktoré spôsobilo vyschnutie trávových semien. Preto bude na Triede SNP tráva opäť vysiata.