Prejsť na obsah

Košické slávnosti vína privítali vyše 5000 návštevníkov

Rok sa s rokom snúbil a Košice majú za sebou ďalší úspešný ročník Košických slávností vína. Vyše 5000 návštevníkov zavítalo počas uplynulého víkendu do Dolnej brány a Katovej bašty, aby si v spoločnosti priateľov, rodiny i známych pochutnali na desiatkach odrôd vín zo Slovenska i zo sveta.

Priaznivcov vína privítalo v priestoroch bývalých stredovekých hradieb dovedna 52 vystavovateľov. Našli sa medzi nimi nielen distribútori vína, ale predovšetkým vinári z celého Slovenska. Nechýbali ani skvelé pochúťky, ako napr. pravé španielske olivy, tapas, panenské makové a orechové oleje, vynikajúce pastrami či špeciality reštaurácie ZORE. Tradičným unikátom bol v Katovej bašte Tokajský stan, ktorý zastrešoval vinárov z tejto malej, no o to vzácnejšej slovenskej vinohradníckej oblasti.

K príjemnej atmosfére podujatia prispel aj kultúrny program. V piatok sa mestom prešiel Vínny deputát, ktorý zakončil svoju púť nad Dolnou bránou. Viceprimátor mesta Košice Martin Pertuško prevzal od starostu maďarského mesta Abaújszantó súd vína, ktorým si pripomenuli spoločné dejiny. Košické víno sa totiž kedysi uchovávalo práve v pivniciach tohto mesta. Nechýbalo ani lisovanie hrozna na drevenom lise, pričom diváci mohli z muštu aj ochutnať.

V sobotu vniesla do Dolnej brány írsky vietor košická kapela Shamrock Redheads. Ťahákom bol Peter Lipa, ktorý spríjemnil popoludnie svojou jazzovou hudbou a porozprával o svojej láske k vínu. Pre detičky bola pripravená Šmolšou a Mimoni, ktoré potešili i dospelých. V Katovej bašte vystúpilo obľúbené orchestrálne zoskupenie Klasik Band.

Aj tento rok sa mohli vystavovatelia zapojiť do Súťaže vín, nad ktorou prebral dozor majiteľ vinotéky Villa Cassa, MVDr. Vladimír Čuchran. Súťažilo sa v 3 kategóriách - suché vína, ostatné vína so zvyškovým cukrom a sladké vína z vinohradníckej oblasti Tokaj, ktoré obsahovali dovedna 13 podkategórií. Absolútnym víťazom sa stal Pinot Noir 2011 z vinárstva MAVÍN. Špeciálnou kategóriou bolo Ženské víno, ktoré vybrala námestníčka primátora mesta Košice, MUDr. Renáta Lenártová, PhD. Stal sa ním Devín, výber z hrozna, ročník 2017 od výrobcu Karpatská perla. Celý zoznam výhercov je dostupný na portáli vinko.sk.

„Som veľmi rád, že pre Košičanov znamenajú Košické slávnosti vína príležitosť stretnúť sa s priateľmi a rodinou a pri skvelom víne si uctiť vinársku tradíciu, ktorá tu pretrváva už stáročia. Zároveň s radosťou konštatujem, že podujatie priťahuje i turistov, ktorí sem prichádzajú zo zahraničia, a majú tak možnosť spoznať Košice aj ako mesto vyznačujúce sa kultúrnymi podujatiami," hovorí Miloslav Klíma, výkonný riaditeľ organizácie Visit Košice.

Organizátori Mesto Košice a Visit Košice by sa chceli veľmi pekne poďakovať všetkým partnerom podujatia, no predovšetkým návštevníkom, ktorí každoročne vnášajú do tohto podujatia pohodovú atmosféru. Zároveň už teraz pozývame na trináste Košické slávnosti vína 2019, ktoré sa budú opäť konať v septembri.

Zdroj: VISIT Košice