Prejsť na obsah

Navrhované lokality pre výstavbu parkovacích garáží v meste Košice

Mesto Košice vybralo lokality pre výstavbu hromadných parkovacích garáží v mestských častiach Sídlisko Ťahanovce, Nad jazerom, KVP, Dargovských hrdinov, Sever, Staré Mesto, Juh.

Základná informácia o spôsobe riešenia parkovacích plôch na území mesta

Pre výstavbu parkovísk a garáží vzhľadom na nedostatok voľných plôch na sídliskách sú navrhované väčšinou podzemné parkovacie garáže najmä pod veľkoplošnými parkoviskami, ihriskami a zeleňou s podmienkou zachovania povrchu podľa pôvodnej funkcie najmä z dôvodu zachovania prijateľného životného prostredia obyvateľov obytných súborov. Výstavba klasických radových garáží na území mesta nie je možná. Toto pravidlo platí všeobecne, teda aj pre výstavbu parkovacích garáží v centre mesta, kde však pribúdajú ďalšie podmienky - hlavne pamiatkové vzhľadom na situovanie v Mestskej pamiatkovej rezervácii. Zároveň sú na miestach, kde to urbanisticko-architektonické podmienky v prostredí umožňujú, navrhnuté aj viacpodlažné (podzemné aj nadzemné) parkovacie garáže. Na miestach dnešných veľkoplošných parkovísk na sídliskách je navrhovaná výstavba dvoj až trojpodlažnej podzemnej parkovacej garáže so zachovaním parkoviska na povrchu garáže, čo umožňuje minimálne zdvojnásobiť počet parkovísk v lokalite. Nové parkovacie garáže pod miestami, kde sú dnes situované ihriská, detské ihriská a zeleň musia byť realizované tak, aby na povrchu zostala zachovaná pôvodná funkcia územia.

Na priložených grafických prílohách sú znázornené možné lokality parkovacích garáží v meste, ktoré sú navrhované ako vhodné z urbanisticko-architektonických hľadísk. Parkovacie garáže sú navrhované v dvoch alternatívach - ako podzemné parkovisko, garáž vyznačené zeleným symbolom autíčka s popisom PG a hromadná parkinggaráž (viacpodlažná podzemná aj nadzemná) vyznačené modrým symbolom autíčka s popisom HPG. V prípade podzemných parkovísk a garáží (zelený symbol) sú navrhované iba podzemné so zachovaním pôvodnej funkcie na povrchu, teda ak je tam teraz parkovisko, tak na povrchu bude parkovisko, ak je tam ihrisko, alebo zeleň, bude na povrchu zachovaná funkcia ihriska, alebo zelene.

Bližšie urbanisticko-architektonické informácie pre výstavbu parkovacích garáží budú upresnené v prípade záujmu pre konkrétnu lokalitu na Útvare hlavného architekta mesta Košice.

 


Podmienky výstavby a územnoplánovacie podklady v jednotlivých lokalitách: viď. prílohy