Prejsť na obsah

Primátor podporil mladých športovcov

V Košiciach sa začiatkom apríla uskutočnil prvý ročník súťaže žiakov v športovej streľbe zo vzduchovej pušky – Gönci cup 2013. Mladých športovcov podporil aj primátor mesta Košice Richard Raši.

Túto celoslovenskú súťaž, vytvorenú na počesť úspešného košického rodáka, reprezentanta SR v športovej streľbe, Jozefa Gönciho, vymyslel a zrealizoval Pavel Horňák riaditeľ Základnej školy Kežmarská 30 v Košiciach.

Keďže ZŠ Kežmarská 30 je pokračovateľom výbornej práce trénera pána Kopeckého, pod ktorého vedením sa vypracoval Jozef Gönci, je samozrejmosťou, že už mnoho rokov je riaditeľ úspešným organizátorom Mestskej streleckej ligy pre žiakov košických základných škôl a Memoriálu Kopeckého. Tieto súťaže rokmi a skúsenosťami nadobudli významnú kvalitu a vychovávajú výborných strelcov. Žiaci na škole dosahujú v streleckých súťažiach práve pod vedením Pavla Horňáka a Soni Roháčovej výborné výsledky s výkonmi na celoslovenskej úrovni. Práve preto vznikol 1. ročník súťaže Gönci cup 2013, ktorej zlatým klincom bola práve prítomnosť Jozefa Gönciho. Nie len tento hosť, ale aj osobná účasť prezidenta SSZ Miloslava Bencu a viceprezidentov Ing. Jána Kulicha a Ing. Jozefa Maňu vysoko vyzdvihli úroveň tejto súťaže. Osemdesiatsedem účastníkov z celého Slovenska ukázalo, že Jozef Gönci bude mať čoskoro svojich nasledovníkov.

Nápad organizovať takúto súťaž vznikol po mnohoročnom úspešnom organizovaní Mestskej streleckej ligy a iných streleckých súťaží na základných školách v Košiciach. Jozef Gönci je jedným z tých žiakov, ktorí v takýchto súťažiach začínal a vypracoval sa až na vrchol. Stal sa vzorom pre našich malých školských strelcov. Mojim zmyslom a cieľom je prispieť k výchove nasledovníkov Jožka Gönciho," vysvetlil dôvod vzniku novej súťaže riaditeľ školy Pavel Horňák.

Súťaž bola zároveň súčasťou osláv 45. výročia založenia ZŠ Kežmarská 30 a 50. výročia vybudovania sídliska Terasa. Je však zároveň aj oslavou doterajších úspechov žiakov školy.

Jozef GÖNCI
športový strelec, držiteľ bronzových medailí z olympijských hier

Jozef Gönci je slovenský reprezentant v streľbe. So streľbou začal v jedenástich rokoch v ZŠ v Parku mládeže. Rodák z Košíc a pretekár Dukly Banská Bystrica patrí do elitnej skupiny puškárov sveta, ktorí 60 výstrelmi na 10 metrov vzdialený terč s priemerom 0,5 cm dosiahli strelecké absolútno - magickú šesť stovku. V roku 1995 prestúpil k seniorom a prvýkrát sa predstavil vo finále Svetového pohára. Počas svojej kariéry nazbieral celkovo 85 medailí z vrcholových podujatí, olympijských hier, majstrovstiev sveta i Európy a svetových pohárov, 73 zo seniorských a 12 z juniorských pretekov. Päťkrát zvíťazil vo finále Svetovom pohári. Na OH si vybojoval dva bronzy. Tretie miesto obsadil tak v roku 1996 v Atlante, ako aj v roku 2004 v Aténach. Pôsobil aj v najvyššej nemeckej ligovej súťaži, v klube Buer-Bulse získal tri tituly. Najobľúbenejšou disciplínou nášho najúspešnejšieho strelca je kráľovská ľubovoľná malokalibrovka na 3x40 výstrelov. Jozef Gönci je viacnásobným majstrom sveta i Európy, vyhral Svetový pohár, v rokoch 1998 a 1999 sa stal najlepším strelcom sveta. V roku 1999 sa stal najúspešnejším športovcom Slovenska. Jeho trénermi boli: Zdeněk Kopecký, Jana Bordášová, František Pavlík, Vladimír Ščerbanovský, Anton Beľák. V súčasnosti pôsobí aj ako člen výkonného výboru SOV.