Prejsť na obsah

Rozhanovce ožili folklórom aj históriou

Uplynulý víkend bol bohatý na kultúrno-spoločenské podujatia. Jedným z nich bol aj 45. Ročník Abovských folklórnych slávností v Rozhanovciach. Milovníci folklóru, a nielen toho abovského, si tunajší festival obľúbili pre jeho srdečnú atmosféru a oduševnené výkony účinkujúcich. V rámci Abovských kultúrnych slávností sa konalo otvorenie doplnenej expozície múzea Bitky pri Rozhanovciach. Pri tejto príležitosti sa prítomným prihovorila viceprimátorka mesta Košice Renáta Lenártová.

Nielen hudba, spev a tanec napĺňal atraktívne podujatie. Spomínalo sa aj na historické udalosti, ktoré ovplyvnili Košice a život Košičanov . Ak sa dnes spomenú Rozhanovce, okrem tradičného folklórneho festivalu sa všetkým vybaví aj slávna a významná Bitka pri Rozhanovciach, ktorá v roku 1312 rozhodla o ďalšom osude mesta Košice. Jej 700. výročie sme si pripomenuli v minulom roku vydarenou rekonštrukciou, ktorú zhliadli tisíce nadšených divákov zo Slovenska i zo zahraničia. Aktivity mesta Košice zamerané na propagáciu dôležitej Bitky pri Rozhanovciach jej rekonštrukciou neskončili. Na mieste jej konania bolo inštalované umelecké dielo s maketou bojiska v presklenej vitríne s cínovými figúrkami. Návštevníci tohto miesta si tak môžu vytvoriť predstavu a zároveň získať informácie o tom, ako bitka prebehla a čo pre Košice z historického hľadiska znamenala.
Aj v roku 2013 mesto Košice pokračuje v aktivitách na zveľadenie tohto priestoru, ktorý sa stáva turisticky zaujímavým a príťažlivým. Prispieva tak k zatraktívneniu celého regiónu. „Prajem Rozhanovciam, aby čoraz viac ľudí navštívilo ich úspešný folklórny festival a užívalo si tieto milé slávnosti a aby čoraz viac návštevníkov navštevovalo obec a región počas celého roka vďaka jeho významnej a zaujímavej histórii," povedala viceprimátorka Renáta Lenártová.