Prejsť na obsah

Základná škola s materskou školou Želiarska 4, Košice

Christmas traditions - getting to know the culture
of particular countries by preschoolers

Medzinárodný projekt eTwinning už aj v košickej MŠ


Základná škola s materskou školou, Želiarska 4, Košice
aj v tomto školskom roku indikovala miesto e-Twinning projektu v edukačnom procese našej materskej školy.

Vychádzame z presvedčenia, že školy v SR by mali rešpektovať a postupne realizovať trendy v procesuálnej stránke vzdelávania, ktoré sa postupne uplatňujú v štátoch EÚ, čím zapojením sa k realizátorom e-Twinning  dochádza aj k vyváženiu proporcionality rozvoja kognitívnej, afektívnej a psychomotorickej stránky.

Adekvátnou motiváciou ako podmienku zabezpečujúcu efektívne vyučovanie a podpory multikultúrnej výchovy je získavanie a osvojovanie nových poznatkov a informácií v medzinárodnej spolupráci s partnerskými školami.

Hlavným cieľom projektu je čiastočne poznať kultúru osláv vianočných sviatkov iných krajín, a to prostredníctvom vzájomnej výmeny vianočných pozdravov, vianočných kolied a prezentácií o slávení Vianoc v konkrétnych krajinách.

Špecifickými cieľmi v obsahovom kontexte projektu bolo vytvoriť portfólio vianočných pohľadníc, a tým stimulovať komunikáciu u detí z partnerských krajín, vnímať rozmanitosť rôznych kultúr prostredníctvom zdieľania vianočných kolied naspievaných deťmi, hľadať a pozorovať podobnosti a rozdiely slávenia vianočných sviatkov na základe prezentácií, rozvinúť komunikáciu a podporiť zapojenie IKT pri prezentácií jednotlivých činností, vytvoriť pracovné vzťahy s partnerskými školami, vytvoriť spoluprácu učiteľov, oboznámiť detí s krajinami partnerských škôl.
 
V spolupráci s partnerskými školami z Grécka, Turecka, troma školami z Rumunska a štyrmi školami z Poľska sme otvorili možnosti rozvoja kompetenčného profilu každého dieťaťa, stimulovali zážitok, zainteresovanie, zodpovednosť, vzťah ku škole a vyššie sebavedomie.

ZŠ s MŠ Želiarska 4, Košice e-Twinning vníma ako možnosť imediátnej cesty k podpore tvorivosti a rozvoja myslenia medzinárodnej spolupráce.


Mgr. Martina Kuľhová
zástupkyňa riaditeľa pre MŠ

Prílohy