Prejsť na obsah

Jubilejný ročník osláv Dňa mesta Košice bude výnimočný

Metropola východu už čoskoro ožije oslavami jubilejného 20.ročníka Dňa mesta Košice. Tradičné a obľúbené podujatia doplnia zaujímavé novinky, ktoré oslovia všetky vekové kategórie a zaujmú Košičanov aj návštevníkov nášho mesta. Od 30. apríla do 11. mája je pripravených 70 hlavných a sprievodných programov, v ktorých vystúpi viac ako tisíc účinkujúcich. Na svoje si prídu milovníci kultúry, ľudového umenia, histórie, gastronómie i športu. Hlavný organizátor, ktorým je Mesto Košice, sľubuje atraktívny program a veľa zábavy, pričom nezabúda ani na vzdelávanie a charitu. 

Tohoročné oslavy majú oproti predchádzajúcim ročníkom niekoľko nových rozmerov. Pri vytváraní dramaturgického plánu jednotlivých programov sme mohli prvýkrát naplno využiť veľkorysé priestory, ktoré sa premenili a zrekonštruovali vďaka titulu Európske hlavné mesto kultúry 2013. Svoje využitie tak v rámci osláv bude mať Kunsthalle, Kulturpark, vynovený Amfiteáter, Hrnčiarska ulica, či vynovené parky.                                                                                                                                                             

Do pestrej programovej mozaiky tentoraz nemalou mierou prispejú aj mestské podniky. Bytový podnik pripravil Deň otvorených dverí v historickej radnici, Knižnica pre deti a mládež ponúkne Literárne Košice Jána Štiavnického, Mestské lesy organizujú Regionálny lesnícky deň a Dopravný podnik mesta Košice prispeje do programu osláv prehliadkou starých a nových autobusov.   

K tohoročným novinkám patrí aj spolupráca mesta pri organizovaní podujatí Košice Fest a Active life. Populárny Košický guláš prinesie , okrem kulinárskej súťaže, aj celodenný program pre rodiny. Spoločne slávnostne otvoríme sezónu detskej železnice i košickej ZOO. Areál na Aničke ovládnu rytieri s rekonštrukciou historických bojov a spustíme tu aj súťaž vlastnoručne vyrobených plavidiel v rámci populárnych Košických Benátok. Tento rok sa nám prihlásilo rekordných 18 tímov a veríme, že ešte pribudnú ďalšie. Teší nás, že svoje plavidlá si tentoraz postavia aj tri detské domovy (Detský domov sv. Klementa HOFBAUERA v Podolínci, Detský domov Nižná Kamenica a Detský domov Košice na Uralskej ulici). Práve týmto domovom sa primátor Richard Raši rozhodol rovnakým dielom rozdeliť aj výťažok z charitatívneho podujatia VSE City Run. Za každý zabehnutý kilometer na bežiacom páse, umiestnenom na Hlavnej ulici, venuje domovom 10 EUR. „Som presvedčený, že Košičania opäť raz prejavia nielen svoju chuť športovať, ale aj podporiť dobrú vec, vďaka čomu spoločne na bežiacom páse vybeháme aspoň 1000 eur," povedal primátor Richard Raši.

Galakoncert pri príležitosti pamätného Dňa mesta Košice je premiérovým programom, v ktorom spojíme umenie, módu a hudbu v inšpiratívnom priestore veľkého schodiska pred hlavnou budovou magistrátu. Novým a nepochybne atraktívnym bodom programu bude aj ohňostroj. 

Oslavy Dňa mesta Košice sa nám darí rozširovať do ďalších zaujímavých exteriérových priestorov Košíc, ale hlavná časť programov ostáva i tento rok v samotnom srdci mesta, na Hlavnej ulici, kde oslavy začínajú tradičným stavaním mája a ľudovou veselicou. Nebude chýbať ani populárna Kaviareň Slávia s Petrom Stašákom pred Štátnym divadlom, Trh tradičných remesiel, či Cassovia retro – prehliadka historických automobilov. Zamilovaní sa určite zúčastnia Bozkávačky pod čerešňou, alebo sa zabavia na Tancovačke s Miguelom. O priazeň publika zabojujú mladé kapely v súťaži ROKOKO. Pripomenieme si Deň Európy, Deň Slovenska, Deň rodiny a prvýkrát aj Deň Užhorodu, ktorý je našim partnerským mestom. Výtvarné a fotografické výstavy prinesú tvorbu zaujímavých umelcov a na mnohých programoch sa budú prezentovať žiaci umeleckých škôl. Súčasťou slávnostného ceremoniálu bude udeľovanie Cien mesta a primátora významným osobnostiam a kolektívom.                                                                                                                                                                                                   

 „Do bohatého programu prispejú nemalou mierou deti, žiaci základných škôl, profesionálni umelci i aktívni seniori. Zastúpenie všetkých vekových kategórií je dôkazom veľkého záujmu o podujatie a aktivity Košičanov, ktorí chcú byť jeho súčasťou. Aj samotný program sme koncipovali tak, aby si na svoje prišli celé rodiny. Teším sa, že spoločne znova vytvoríme neopakovateľnú atmosféru, aká je len v Košiciach, " dodal primátor. 

Viac informácií o programe nájdete na adrese
http://www.kosice.sk/clanok.php?file=dm2014.htm