Prejsť na obsah

obr. 1Ambasádorstvo eTwinning pre Košice

Ambasádorstvo eTwinning pre Košice

Európska inovácia, ktorá prispieva k modernizácii vzdelávania stimuluje rozšírenie informačného portfólia aj prostredníctvom realizácie eTwinning školení a medzinárodných eTwinningových seminárov a odborných workshopov. Národná služba pre elektronickú spoluprácu škôl ponúkla v mesiaci apríl možnosť zúčastniť sa na eTwinning seminári s názvom How to make a good collaborative eTwinning project, ktorý sa konal v dňoch od 24.4. - 26.4.2014 v Bratislave. A prečo tento seminár? Prečo eTwinning?

Konštruktívna rozmanitosť ponuky zapojenia do projektov, jednotlivé školy prijímajú ako výzvu na ceste za inováciou a obohacovaním vedenia edukačného procesu. Naša ZŠ s MŠ Želiarska 4 Košice, ktorej zriaďovateľom je mesto Košice stanovuje potrebu projektov v edukácii ako významný medzník pri tvorbe, plánovaní a vedení činností za poznaním, spojené so zapojením sa do komunity európskych škôl. Po úspešnom projekte v programe Comenius, pokračuje naša základná škola s projektom Comenius asistent a Erasmus+. Škála projektov v našej organizácii je pestrá aj z hľadiska environmentálneho zastúpenia, počnúc od získania certifikátu v programe Eco School a zapojením materskej školy do projektu Škôlka Ježka Separka. Dôvera a istota v eTwinning nás povzbudila ako eTwinning uviesť aj do materskej školy. Stabilná organizačná schéma, ktorú eTwinning ponúka bola pre nás bezpečnou, inovačnou cestou a zároveň dôvodom, prečo sme sa rozhodli stať realizátorom programu eTwinning. Ako jedna z mála materských škôl v Košiciach sme vystavali dva projekty s medzinárodnou účasťou a v oboch projektoch sme získali eTwinning certifikát. Osvetu eTwinning sme reflektovali aj pri realizácii CMD, kde som si kládla za úlohu, eliminovať strach zo zapojenia sa do eTwinning projektu.

Obsah jednotlivých prednášok bol zameraný na poskytnutie a zvýšenie kompetencií v elementárnych základoch práce s Twinspace, využitím nových podnetných nástrojov pri práci na projektoch, prezentovaných členom NSS z Belgicka a nahliadnutím do vnútorného prežívania pri stanovách konfliktov a poskytnutia riešenia pri eliminácii ich vzniku. Vysoká úroveň seminára sa prejavila aj pri vytvorení flexibilného pásma prednášok. K celkovému pobytu prispela účasť pracovníkov NSS SK, ktorých práca a ich prínos na tvorbe seminára je na veľmi vysokej úrovni kvality.

Na základe uvedomenia si absencie eTwinning v školách som sa stala poradcom, ktorý pomôže ukázať smer a poskytne pomoc pri tvorbe projektu. Ambasádorstvo eTwinning svoje zastúpenie v Košiciach doposiaľ nemalo, preto sa veľmi teším, že po dôkladnej konzultácii a príprave spoločnými silami posunieme eTwinning do viacerých materských škôl prostredníctvom stretnutí a školení. Nakoľko naša základná škola disponuje jazykovým laboratóriom, školenia , či konzultácie pre učiteľov poskytneme na pôde našej organizácie.

Spracovala: Mgr. Martina Kuľhová, zástupkyňa pre materskú školu