Prejsť na obsah

Košickí škôlkari zabodovali vo svete

Škôlkari formou hier a obrázkov ukázali svetu ako spolu v jednej triede dokážu fungovať deti z rozličných kultúr, vierovyznaní, jazykov, zdravé i choré. Zbúrali bariéry a zdôraznili, že na farbe pleti ani spôsobe vyjadrovania nezáleží.

Svetová organizácia pre predškolskú výchovu (OMEP) už päť rokov organizuje zaujímavý projekt s názvom „Vzdelávanie pre udržateľný rozvoj". Zapája sa do neho i košická Materská škola (MŠ) Obrancov mieru 16. Tento školský rok bol zameraný na rovnosť medzi deťmi a výchovno-vzdelávacie aktivity, predchádzajúce diskriminácií. Správu o aktivitách košickej MŠ vyhlásil výbor OMEP za najlepšiu v rámci Slovenska, následne i celej Európy.

Bol koncipovaný na jeden školský rok a zrealizovaný v konkrétnej triede 5 – 6 ročných detí.
„Cieľmi a zámermi bolo naučiť ich poznávať a akceptovať ľudí s rozličnou farbou pleti, odlišné návyky vrátane stravovania, poznávať rôzne kultúry národov a spôsob ich života. Ale sa aj podeliť s vlastnými skúsenosťami so spolužitia s deťmi iných kultúr v triede," priblížila autorka projektu Jana Džuberová. O aktivitách detí informovala spolu s učiteľkou Janou Bakalárovou začiatkom júla 2014 na svetovej konferencii OMEP v Írsku. Vedúcemu svetového projektu prof. John Siraj-Blatchfordovi sa košický projekt zapáčil natoľko, že bude odprezentovaný v roku 2015 na svetovej konferencii OMEP vo Washingtone, USA.

Projekt odráža skutočnosť, že Košice sa stali multikulturálnym mestom, v ktorom vedľa seba žijú ľudia rôznych národností a snažia sa akceptovať svoje odlišnosti. To potvrdil i primátor mesta Richard Raši: „Košice sú mestom, ktoré sa v poslednom období zviditeľňuje i vo svete a som veľmi rád, že k tomu svojou aktivitou prispieva aj generácia najmenších Košičanov."