Prejsť na obsah

Košice sa na pár dní stali hlavným mestom vína

Spojenie krásneho mesta a dobrého vína bolo obrovským lákadlom pre Košičanov i zahraničných turistov, ale hlavne vyznávačov lahodného moku. Košické slávnosti vína vo svojom ôsmom ročníku oživili tradície vinárskeho regiónu a zároveň ponúkli ukážky moderného vinárstva. Umocnené atmosférou podzemných priestorov Dolnej brány a areálu Katovej bašty ponúkali vychýrení vinári možnosť hľadať pravdu v pohári najušľachtilejšieho nápoja. To najlepšie zo svojej produkcie predstavilo viac ako 35 vinárov zo Slovenska a okolitých krajín.

Na vrcholnom podujatí jesene v dňoch 11-teho až 13-teho septembra mohli návštevníci okrem ochutnávky najlepších vín zažiť komentované ukážky lisovania hroznového muštu, vystúpenia folklórnych skupín či príchod vinného deputátu. Slávnostný prechod deputátu za účasti primátora mesta a viceprimátorov, po ktorom nasledoval obrad prevzatia vína, len dotvoril celkový dojem výnimočnosti celého podujatia. Primátor Raši: „Našou snahou je, aby sa vďaka týmto slávnostiam stalo kvalitné vínko a jeho podávanie synonymom každodennej pohody a príjemnej atmosféry, ktorú dokážeme spoločne v Košiciach vytvoriť."

O dobrú náladu sa starali rôzne hudobné skupiny a súbory. Pre najmenších boli pripravené tvorivé dielne, divadlo aj hudobný program. Veľkým lákadlom bol už 5-ty ročník Staromestských trhov, kde sa počas troch festivalových dní predstavili zruční remeselníci a umelci. Kúsok histórie priniesli i šermiari, historické divadlo a boje v podaní VIA CASSA.