Prejsť na obsah

KOŠICKÁ ŠARKANIÁDA 2014

Jeseň je predo dvermi a s ňou aj príroda sprevádzaná pestrými farbami. Súčasťou jesene sú aj detské hry, medzi ktoré neodmysliteľne patrí aj výroba, maľovanie a púšťanie šarkanov.

Po dvoch úspešných ročníkoch, Mesto Košice pripravuje aj tento rok 11. októbra 2014 (v prípade nepriaznivého počasia 18. októbra 2014) v čase od 13.00 – 17.00 hod. „Košickú šarkaniádu 2014". Jej zámerom je skvalitniť a obohatiť voľno – časový priestor detí a rodičov pohybom. Deti zároveň predvedú zručnosti, ktoré uplatnia pri vytváraní netradičných šarkanov. Súťažiť môžu len pod vedením „dospeláka".

Do hlavnej súťaže sa deti prihlásia s vlastnoručne vyrobenými šarkanmi, alebo darovanými od Mesta Košice (prvých 100 registrovaných detí dostane šarkana zdarma). V prípade záujmu si môžu zakúpiť šarkanov aj pre vlastnú potrebu priamo na mieste. Deti budú mať možnosť sa sebarealizovať v tvorivej dielni, kde budú mať možnosť maľovať na čisté šarkany a taktiež vyrábať viaceré typy šarkanov. Porota zhodnotí nasledovné disciplíny: najkrajší šarkan, najvyššie lietajúci šarkan a najzaujímavejšie namaľovaný šarkan. Pre výhercov sú pripravené zaujímavé ceny. V rámci Košickej šarkaniády 2014 bude pre prítomných aj zaujímavá tombola a taktiež pokus o rekord lietajúceho šarkana s najdlhším chvostom.

Z bezpečnostných dôvodov je striktne zakázané púšťať šarkana na rybárskom silone. Je veľmi tenký, väčšinou priehľadný, takže takmer neviditeľný. Pri klesaní šarkana hrozí vážne poranenie – porezanie na tvár, alebo na krk. Akrobatické šarkany sa môžu púšťať iba v zóne určenej na ich púšťanie. Klasické šarkany sa nesmú púšťať v zóne pre akrobatické šarkany. Prísny zákaz vstupu účastníkov do vyhradených zón organizátorom.

Prikladáme leták o šarkaniáde a pravidlá súťaže

Priebežné informácie o podujatí (aj v prípade jeho presunu na 18. októbra 2014 ) sa dozviete na stránke www.kosice.sk, Ing. Miloslav Klíma (RMKaSZ, tel: 055/ 64 19 887).

PROGRAM:

Miesto konania podujatia: Lúky nad Kolibou Zlatá Podkova na KVP / nad kláštorom na KVP

13:00 – 14:00 Registrácia súťažiacich

Kategória súťažiacich:
1. Kategória: najkrajší šarkan
2. Kategória: najvyššie lietajúci šarkan
3. Kategória: najzaujímavejšie namaľovaný šarkan

13.00 – 17.00 Počas celého podujatia bude návštevníkov zabávať ujo Ľubo

13.00 – 15.30 TVORIVÉ DIELNE:

· Súťaž v maľovaní čistých šarkanov
· Zostrojenie viacerých typov šarkanov

14.00 – 17.00 ROZLET ŠARKANOV - príprava a skúšanie spúšťania šarkanov súťažiacimi

· Show s mnohými zaujímavými kreatúrami (šarkanmi)
· Súťaže v spúšťaní šarkanov
· Ukážky akrobatických šarkanov
· Pokus o svetový, resp. slovenský rekord

cca o 16.00 VYHODNOTENIE SÚŤAŽÍ moderátorom a odovzdávanie cien pre výhercov,
žrebovanie veľmi zaujímavej tomboly

16.15 – 17.00 Voľný priebeh púšťania šarkanov pri hudbe

17.00 Záver podujatia

Podmienky účasti v súťaži:
- prvých 100 registrovaných detí dostane šarkana zdarma (maľovaného aj čistého určeného na maľovanie v rámci súťaže) - zdarma bude k dispozícii prvých 50 ks jednoduchých lietajúcich šarkanov určených na lietanie, 50 ks čistých šarkanov spolu s farbičkami určených na maľovanie a materiál na zostrojenie viacerých typov šarkanov.

*Usporiadateľ akcie si vyhradzuje právo na zmenu programu vzhľadom k poveternostným podmienkam.
*Aby Vám nič neušlo tak Vám odporúčame, aby ste boli s nami od začiatku až do konca

Prílohy