Prejsť na obsah

Minister Peter Kažimír a vedenie mesta potešili žiakov novým ihriskom

Žiaci najstaršej základnej školy v Košiciach - Gemerskej 2 sa tešia z novučičkého školského multifunkčného ihriska, ktoré im osobne odovzdali dnes ráno do užívania podpredseda Vlády SR minister financií SR Peter Kažimír, primátor mesta Košice Richard Raši a viceprimátori mesta Renáta Lenártová a Ján Jakubov.

Letná živelná pohroma sa podpísala pod viaceré škody, ktoré škola utrpela, napríklad, keď popadané stromy zničili strechu budovy a poškodený bol i ďalší školský majetok, čo bol prípad aj tohto zariadenia.

Projekt vybudovania supermoderného ihriska – náhrady za staré, asfaltové, postavené starými otcami dnešných žiakov, si vyžiadal finančné náklady vo výške 46 693,51 eura. Ide o časť zo sumy 48 000 eur, ktoré boli pridelené základnej škole na základe Uznesenia Vlády SR č. 579 z 2. 10. 2013.

ZŠ Gemerská však nie je jediným školským zariadením v meste, pre ktoré vyčlenila vláda finančné prostriedky na zveľadenie. Na minuloročnom výjazdovom rokovaní v Košiciach schválili ministri dotáciu takmer 1,4 milióna eur na opravy interiérov a exteriérov, využilo ich takmer 20 základných a materských škôl.

Mesto Košice, ktoré patrí k najväčším zriaďovateľom a správcom škôl v celej Slovenskej republike, dostalo na aktivity zlepšujúce sociálno – ekonomickú oblasť celkovo 1 995 000 EUR. Minister označil Košice za prosperujúce a dynamicky sa rozvíjajúce mesto, za hlavného lídra miest na Slovensku, ktorého vedenie robí všetko preto, aby i ďalšie generácie Košičanov vyrastali v čo najlepších podmienkach. Nielen čo sa týka životného prostredia, ale aj ich zdravého vývoja a vzdelávania.

„Váš pán riaditeľ ma učil telesnú výchov a kým vtedy ma nútil skákať cez švédsku debnu, teraz musím skákať cez rôzne problémy a riešiť ich," prihovoril sa minister Peter Kažimír deťom i pedagógom školy. Som veľmi rád, že tu môžem byť dnes medzi vami."
Primátor mesta Richard Raši takisto netajil radosť z nádherného športového darčeka určeného košickým deťom. „Nedávno sme sa tu stretli na otvorení školského roka a teraz pri tomto krásnom novom ihrisku. Držím vám všetkým palce, máte úžasnú školu aj učiteľov, užívajte si ich," zaželal žiakom primátor.

Po slávnostnom prestrihnutí pásky si s ministrom Petrom Kažimírom obliekli dresy v košických farbách – žltý a modrý, chytili do rúk hokejky a „pokrstili" jedno z najmodernejších ihrísk v meste prvým vhadzovaním, ktoré si zobral na starosť riaditeľ ZŠ Gemerská 2, Vladimír Šamaj. „Pán minister Kažimír bol žiakom našej školy pred 30 rokmi a som rád, že na ňu a na nás nezabudol," uviedol riaditeľ školy, ktorá je výnimočná i tým, že ju navštevujú slabozraké deti „Na novom ihrisku budú môcť naši žiaci hrať hádzanú, florbal, minifutbal, tenis, a to nielen počas vyučovania, ale i po jeho skončení, vo voľnom čase."