Prejsť na obsah

Psychosociálne centrum mesta Košice oslavuje dvadsaťročnicu

Dvadsiate výročie svojho založenia oslavuje Psychosociálne centrum, sociálno – zdravotnícke zariadenie mesta Košice.

Pri tejto príležitosti sa dňa 25.9.2014 o 10.00 v Historickej radnici uskutočnil za účasti viceprimátorky mesta Košice Renáty Lenártovej slávnostný program projektu: „Krehké duše svojim Košiciam III." Prehliadku dramatickej tvorivosti a diel hendikepovaných detí a mládeže detských domovov, základných umeleckých škôl, domovov sociálnych služieb a pozvaných hostí, zorganizovalo košické psychosociálne centrum vďaka podpore mesta Košice a Nadácie VÚB.

Počas milého a emotívneho podujatia prezentovali deti a mládež na výstave „Cesta svetla" a „Cesta duše" svoje dielka, ktoré vyrobili v tvorivých dielňach. V samotnom programe vystúpili účinkujúci z OZ Podané ruky, Maják n. o., Domko – Domov sociálnych služieb, Divadlo Hopi Hope pri OZ Art/Est Košice, Divadlo Luxáčik - Domov sociálnych služieb - LUX n. o., Tanečný klub Step by Step pri SZUŠ Petzvalova 2, Súbor MALINA pri ZUŠ Bernolákova 26, Detský domov Uralská 1, Divadlo detí, Dorka n. o. a mnohých ďalších.

„Cieľom podujatia bolo, vnímať ho ako príležitosť k vzájomnému porozumeniu, podaniu pomocnej ruky v integrácii hendikepovaných detí, mládeže i dospelých so zdravotným postihnutím, ako podstatného fenoménu integrácie tejto skupiny do spoločnosti," zdôraznila Renát Lenártová s tým, že mesto Košice aktivity psychosociálneho centra podporuje a bude podporovať i naďalej.

PSYCHOSOCIÁLNE CENTRUM - bolo zriadené v roku 1994 ako príspevková organizácia mesta Košice. Poskytuje komplexné psychologické a psychiatrické služby so zameraním najmä na dospelú populáciu, avšak poskytuje i ambulantnú psychiatrickú starostlivosť pre deti a adolescentnú mládež. Zabezpečuje tiež skupinovú terapiu pre dlhodobo psychicky chorých, realizuje rôzne kurzy a školenia. Centrum sídli na Jegorovovom námestí 5 v Košiciach. Pobočka centra na Južnej triede 23 v Košiciach sa špecializuje na sociálne poradenstvo pre širokú verejnosť. Od roku 2014 prevádzkuje psychosociálne centrum Zariadenie núdzového bývania pre týrané matky a otcov s deťmi. Každoročne realizuje mnohé projekty podporujúce duševné zdravie hlavne pre seniorov, nezamestnaných, zdravotne postihnutých ľudí a ľudí v núdzi.