Prejsť na obsah

Košický Kulturpark získal prestížne ocenenie CE.ZA.AR

Rok 2013 bol pre Košice prelomový. Ako prvé mesto na Slovensku získali titul EHMK, vďaka čomu metropola východu výrazne zmenila svoju tvár. Investície do kultúrnych stánkov sa ukazujú ako správny krok a pomaly zbierajú ocenenia. Práve najväčší z ôsmich investičných projektov v rámci EHMK, Kasárne Kulturpark Košice zaujali architektov natoľko, že v trinástom ročníku prestížnej súťaže Cena za architektúru zvíťazili až v dvoch kategóriách. Medzinárodná porota vyberala z vyše stovky prihlásených diel, Kulturpark ocenili v kategóriách Občianske a priemyselné budovy a Exteriér.

Z architektonicky a historicky zaujímavých, ale chátrajúcich budov a priestranstiev vzniklo nové kultúrne centrum metropoly východného Slovenska. Trojhektárový areál bývalých kasární z konca 19. storočia, ktoré slúžili ako vojenské sklady, bol zasadený do historického parku významnej hodnoty, tzv. Šafranovej záhrady. Architekti pretvorili pôvodný uzavretý priestor na kultúrny komplex s vlastným námestím, vnútorným parkom a súborom budov, určených na kultúrne podujatie. Sú tu ateliéry, dielne, štúdiá či učebne a veľké podzemné parkovisko. "Pôvodné objekty sme doplnili novými, revitalizovali sme storočný park a vytvorili nové námestie," opisuje projekt jeden z autorov Irakli Eristavi. Práve symbióza histórie s novou architektonickou vrstvou, bolo podľa poroty najzaujímavejším faktorom celej rekonštrukcie. Mesto a jeho obyvatelia získali novú dominantu, ale aj priestor pre kultúrne, spoločenské a umelecké aktivity a tiež pre oddych a trávenie voľného času.

„Som veľmi rád, že aj odborníci potvrdili to, čo sme tvrdili v začiatkoch projektu. Kulturpark ešte ani nestál, keď sa ozývali hlasy, že to budú zbytočné investície. Kulturpark aj po skončení EHMK 2013 žije, organizujú sa tam mnohé zaujímavé podujatia pre Košičanov aj pre návštevníkov mesta, čo nás veľmi teší," vyjadril radosť z ocenenia primátor Košíc Richard Raši.

Architektonicky zaujímavé riešenia v rámci EHMK ponúkla i záchrana starej krytej plavárne, revitalizácia mestských parkov, či zmena sídliskových výmenníkov tepla na komunitné centrá. Práve jeden z výmenníkov figuroval v úzkom výbere na Cenu za architektúru.


-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Tento národný projekt EHMK - Košice 2013 je implementovaný v rámci opatrenia 7.1 prioritnej osi 7 „Európske hlavné mesto kultúry - Košice 2013" Regionálneho operačného programu a je spolufinancovaný Európskou úniou vo výške 80% z Európskeho fondu regionálneho rozvoja (ERDF: Investícia do vašej budúcnosti) a vo výške 10% zo štátneho rozpočtu Slovenskej republiky. Viac informácií na www.ropka.sk, www.mpsr.sk, www.culture.gov.sk