Prejsť na obsah

Dominanta historického centra opäť rozsvietená

Dóm sv. Alžbety, vzácna gotická pamiatka bola niekoľko rokov zahalená do tmy, nakoľko predchádzajúce osvetlenie už nespĺňalo technické požiadavky a jeho prevádzka bola riziková. Po minuloročnom úspechu osvetlenia Dómu, počas otváracieho ceremoniálu Európskeho hlavného mesta kultúry sa mesto rozhodlo nájsť spôsob, ako košický klenot opäť vynorí z tmy. 

Namiesto okázalého rozsvecovania so sprievodnými akciami sme sa rozhodli, pri príležitosti Sviatku všetkých svätých a Pamiatky zosnulých, premeniť Dóm sv. Alžbety pomocou bielo-žltých svetiel na symbolicky najväčšiu pietnu sviecu na svete. Osvetlená najvýchodnejšie položená gotická katedrála v Európe sa tak stane pôsobivou spomienkou na tých, ktorí už nie sú medzi nami, ktorých sme mali radi a na ktorých v týchto sviatočných dňoch myslíme intenzívnejšie ako inokedy," povedal primátor Richard Raši. Odteraz bude počas Sviatku Všetkých svätých a Pamiatky zosnulých každý rok Dóm osvetlený ako symbolická sviečka, ktorá nám pripomenie našich drahých.

Spoločnosť Eltodo a.s. nainštalovala za týmto účelom celkovo viac ako 350 svetiel. Pribudli nielen na samotnom Dóme, ale i okolitých budovách. Katedrála bude po sviatkoch svietiť bielym i farebným svetlom, podľa príležitostí „Dominantu Hlavnej ulice osvetlime a bude slúžiť nielen počas slávnostných príležitosti, ale aj počas bežných dni na spestrenie nášho krásneho historického centra a bude tak dominantou nielen cez deň, ale aj po zotmení," dodal primátor.