Prejsť na obsah

Nasvietením košických skvostov podporíme malých bojovníkov

Dóm svätej Alžbety a pamätník Immaculata sa v utorok 11. novembra zahalia do purpurových farieb. Od 17-tej hodiny sa obidve dominanty košickej Hlavnej ulice rozžiaria na počesť všetkým deťom, ktoré sa narodili predčasne.

Na Slovensku sa narodí jedno z deviatich detí predčasne. Naozaj ma veľmi teší, že sa mesto Košice môže takýmto spôsobom zapojiť do celosvetovej iniciatívy. Košické ulice sa pri svojich dominantách zahalia do purpurovej farby a spoločne s obyvateľmi mesta si týmto spôsobom pripomenú deň predčasne narodených detí, ktoré sa už od útleho veku stávajú bojovníkmi," konštatoval košický primátor Richard Raši.

Svetový deň predčasne narodených detí sa slávi 17. novembra. Občianske združenie Malíček, ktoré vzniklo v roku 2011 z iniciatívy rodičov predčasne narodených detí a ktoré je členom FCNI, spolu vyhlásili pre tento rok k World Prematurity Day motto: „Tiny socks, big dreams" („Malé ponožky, veľké sny"). Do celosvetovej iniciatívy sa mesto Košice zapojilo aj minulý rok a plánuje podporiť ju aj v budúcnosti.

O tejto téme treba hovoriť, pretože za posledných 10 rokov stúpol počet predčasne narodených detí o 30%. Dnes už ale medicína napreduje natoľko, že vďaka nej dokážeme, aby takéto dieťatko dostalo šancu na život a rástlo bez trvalých následkov. Aj v súčasnosti máme na oddelení dieťa, ktoré sa narodilo predčasne s hmotnosťou 375 gr. a dnes už má 10 dní," doplnil prednosta kliniky neonatologie MUDr. Peter KRCHO, PhD.