Prejsť na obsah

Mesto Košice je o krok bližšie k aquaparku

Košičanmi veľmi obľúbenú rekreačnú zónu „Anička" kam chodia relaxovať rodiny z celého mesta, čakajú výrazné zmeny k lepšiemu. Primátor mesta Košice Richard Raši a starosta košickej mestskej časti Ťahanovce Ján Nigut dnes podpísali Memorandum o spolupráci pri ďalšom rozvoji lokality „Anička" v Košiciach. Jedným z dôvodov tejto kooperácie je to, že vlastníci pozemkov v danej lokalite sú väčšinou z obce Ťahanovce.

Memorandum sa stalo základom pre spoluprácu mesta Košice s mestskou časťou, aby mohli zveľaďovať, rozvíjať a ďalej dotvárať spomínané územie.
„Myslím si, že sa tu dnes udiala naozaj historická vec pre mesto Košice aby jeho rozvoj opäť posunul o niečo ďalej," zdôraznil primátor Richard Raši. „ Košičania by sa tak mohli tešiť napríklad na vybudovanie dlho očakávaného aquaparku, ktorý by mal byť práve súčasťou rekreačného areálu Anička."

Ťahanovčania oslavujú 750 rokov svojej obce a podľa starostu Jána Niguta by boli veľmi radi, keby sa z historickej baníckej obce minulosti stalo košické kúpeľné mestečko budúcnosti, aby aj Ťahanovce ožili turistickým ruchom a obyvatelia obce prípadne sa prípadne aj mohli zamestnať v tejto oblasti.
„Nebude to ľahké, samotné územie Aničky je veľmi komplikované," uviedol starosta. „Ide bezmála o 490 parciel s celkovou výmerou 685 319,97 štvorcových metrov, počet vlastníkov odhadujeme na asi 350. Musíme to všetko dať do poriadku tak, aby sme lokalitu mohli podľa určenia v územnom pláne, teda na cestovný ruch, turizmus a rekreačné účely, pripraviť pre jedného či viacerých investorov. S väčšou právomocou delegovanou mestom a garanciou v spolupráci s pracoviskami mesta a štátnej správy sa môžeme naozaj posunúť ďalej."

V rámci rozvoja turistického ruchu a tiež v súvislosti s historickým dedičstvom Košičanov – prameňom povestnej minerálnej vody, známej Gajdovky, plánuje mesto Košice vybudovať na území Aničky aquapark, vrátane obslužných priestorov či servisných služieb.