Prejsť na obsah

Knižnica pre deti a mládež oslavuje 60-tku

Knižnica v týchto dňoch oslavuje krásne 60-te výročie svojho vzniku. V rámci tohto okrúhleho jubilea plánuje čitateľov a používateľov každý mesiac v roku prekvapiť niečím novým a nevšedným.

Knižnica pre mládež mesta Košice je jedinou špeciálnou knižnicou na Slovensku orientovanou na prácu s deťmi a mládežou. V čase svojho vzniku bola prvou z pilotného projektu, nakoniec ostala jedinečná svojho druhu nielen na Slovensku, ale v rámci celého bývalého Československa.

V súčasnosti má 22 pobočiek, knižný fond v rozsahu takmer 220 tisíc zväzkov a jej služby využíva skoro 12-tisíc čitateľov.Knižnici sa svojim úžasným prístupom a množstvom zaujímavých aktivít podarilo deťom prinavrátiť lásku ku knihám a vychovať tak generácie aktívnych čitateľov. Možno i preto ju v Košiciach vyhľadávajú nielen deti, ale aj ich rodičia, či starí rodičia, ktorí na stránkach týchto kníh vyrástli.

Najmodernejšou pobočkou knižnice je LitPark, sídliaca v novučičkých priestoroch areálu Kulturparku. Pre čitateľov je otvorená každý deň v týždni vrátane víkendu.

Čitatelia sa už teraz môžu tešiť na ponuku narodeninových prekvapení, ktorá bude veľmi pestrá a návštevníkom bude sprevádzať celý rok, od januára do decembra, kedy plnenie narodeninových sľubov vrcholí. Prvým prekvapením bolo slávnostné spustenie nového knižnično-informačného systému, ktorý knižnici umožní skvalitnenie a zefektívnenie poskytovaných služieb. Systém bol uvedený do prevádzky 12. januára o 11:00 hod. v priestoroch pobočky LitParku za účasti primátora mesta Košice Richarda Rašiho a viceprimátorov Renáty Lenártovej a Martina Petrušku, ktorí zároveň slávnostne otvorili jubilejný rok knižnice.

Primátor Raši vyzdvihol činnosť knižnice a zároveň upozornil na potrebu vzdelávania mládeže v tejto oblasti. „Našim záujmom je to, aby sme deti a ich rodičov vrátili ku knihám, pretože sú tu aj knižky, ktoré boli napísané ešte skôr ako som sa narodil ja, a naozaj majú svoju atmosféru. Je príjemné ich držať v rukách a čítať z nich," uviedol.

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Tento národný projekt EHMK - Košice 2013 je implementovaný v rámci opatrenia 7.1 prioritnej osi 7 „Európske hlavné mesto kultúry - Košice 2013" Regionálneho operačného programu a je spolufinancovaný Európskou úniou vo výške 80% z Európskeho fondu regionálneho rozvoja (ERDF: Investícia do vašej budúcnosti) a vo výške 10% zo štátneho rozpočtu Slovenskej republiky. Viac informácií na www.ropka.sk, www.mpsr.sk, www.culture.gov.sk