Prejsť na obsah

ZŠ s MŠ Želiarska 4, Košice

Ukončenie realizácie projektu Premena tradičnej školy na modernú
na ZŠ s MŠ Želiarska 4, Košice

Súčasná škola si vyžaduje uskutočniť prestavbu vzdelávania s využitím inovovaných foriem a metód vyučovania za pomoci moderných didaktických prostriedkov a techniky – informačných a komunikačných technológií. Moderná škola sa neustále snaží skvalitňovať proces výučby, urobiť ho atraktívnejším, spontánnejším a kvalitnejším.
 
Základná škola s materskou školou Želiarska 4, Košice, ktorej zriaďovateľom je mesto Košice bezpochyby patrí k moderným a kvalitným školám a v snahe napredovať ešte viac, sa rozhodla po sérii úspešných projektov realizovať projekt Premena tradičnej školy na modernú s podnázvom: „Cez jazykovú gramotnosť a informačné technológie ku škole budúcnosti". Projekt bol spolufinancovaný zo zdrojov Európskeho sociálneho fondu, Agentúrou Ministerstva školstva, vedy, výskumu a športu SR a Mestom Košice, ktoré sa podieľalo na jeho spolufinancovaní.
 
Počas dvoch rokov sa pedagógovia vzdelávali v oblasti digitálnej gramotnosti, používania moderných didaktických prostriedkov a techniky, informačných a komunikačných technológií, tvorili materiály, inovovali a modernizovali vyučovací proces. 12. decembra 2014 sa ich dvojročné snaženie zavŕšilo Záverečným workshopom v priestoroch Základnej školy s materskou školou Želiarska 4, Košice.

Pedagógovia školy za prítomnosti významných hostí vyhodnotili svoju dvojročnú činnosť na projekte. Program bol zameraný na prezentáciu aktivít projektu. Na úvod vystúpila riaditeľka školy a manažérka projektu Mgr. Viera Kuliková, ktorá privítala prítomných hostí: námestníčku primátora mesta Košice MUDr. Renátu Lenártovú, PhD., poslancov mestského a miestneho zastupiteľstva – Ing. RNDr. Emila Petrvalského, CSc. a Moniku Hodermarskú, riaditeľov a zástupcov škôl, pedagógov a rodičov. V príhovore zhodnotila celkovú realizáciu projektu, priebeh a naplnenie cieľov. Po vystúpení riaditeľky školy postupne predstavili svoju prácu na projekte jednotliví učitelia - experti, korí vypracovali metodické postupy a listy, interaktívne cvičenia, elektronické a printové prípravy a pomôcky, vďaka ktorým sa podarilo zatraktívniť vyučovací proces. Počas prezentácií bolo používané zariadenie a didaktická technika, ktoré boli zakúpené z nenávratných finančných prostriedkov získaných počas realizácie projektu – interaktívne tabule, dataprojektory, notebooky, čítačky kníh.

Ukážky moderných, inovovaných hodín učiteľov ukázali, že edukácia s podporou IKT, moderných didaktických prostriedkov (techniky) – interaktívna tabuľa a pedagógom postupné kreované a aplikované didaktické materiály prirodzenou cestou výrazne prispievajú k rozvíjaniu IKT zručností žiakov a k nenápadnému zvyšovaniu celkovej úrovne efektivity učenia sa žiakov a k zatraktívneniu vzdelávacieho procesu.

Spracovala: Mgr. Erika Kuľbagová, manažér publicity projektu