Prejsť na obsah

Košičania si pripomenuli 70. výročie oslobodenia

Pietnym aktom na Námestí osloboditeľov si predstavitelia mesta spolu s pamätníkmi pripomenuli 70. výročie oslobodenia mesta Červenou armádou. V pochmúrnom daždivom počasí sa pri pamätníku zišlo niekoľko desiatok Košičanov, ktorí v tichosti kládli kytice a spomínali na udalosti tej doby. Ľudia si vymieňali smutné spomienky, ale hlavným odkazom bola potreba uchovávať mier za každú cenu, aby mladí ľudia nikdy nepoznali čo je to vojna.

Košice oslobodili 19. januára 1945 vojská 4. ukrajinského frontu pod velením generála Ivana Petrova. V závere vojny mesto predstavovalo pre nemeckých nacistov strategicky významný vojenský bod. Pri oslobodzovaní Košíc a okolia vrátane ťažkých bojov v Dargovskom priesmyku, padlo takmer 20.000 sovietskych vojakov.

Veniec vďaky k pamätníkom neznámeho vojaka a sovietskym vojakom padlým v druhej svetovej vojne položili predstavitelia mesta, spoločne so zástupcami štátu a ďalších inštitúcií. "Je dôležité to stále pripomínať. Aj ja patrím ku generácii, ktorá si oslobodenie pripomína ako akt, ktorý nezažila. Ale aj v kontexte toho, čo sa deje v súčasnosti v Európe, na Ukrajine, v oblasti Sýrie a Iránu, je veľmi dôležité myslieť na to, že vojny boli a v súčasnom svete stále prebiehajú. Vojna vzniká kvôli ľuďom a zlým rozhodnutiam, ktorí v danej oblasti a danom štáte rozhodujú. Je dôležité, aby si aj naša mládež uvedomila, že vojna, ale aj atakovanie takého krásneho mesta, ako sú Košice, sa už nesmie vrátiť," uviedol primátor mesta Richard Raši.