Prejsť na obsah

Lexikón Košičanov predstaví významné osobnosti

Na košické osobnosti sa už viac nezabudne. Advokáti, obchodníci, novinári, maliari, lekári, tí všetci sa stali súčasťou výnimočného diela, ktoré svojím rozsahom a spracovaním nemá obdobu na Slovensku ani v Európe. Prvý diel Lexikónu Košičanov uviedli do života vo štvrtok 22. januára v historickej sále Východoslovenskej galérie.

Dielo vzniklo vďaka spolupráci Štátnej vedeckej knižnice (ŠVK) v Košiciach s vydavateľstvom Equilibria a tímu oduševnených autorov Jána Gašpara, Eleonóry Blaškovej a Márie Mihokovej. Prvý diel rozsiahlej publikácie mapuje obdobie 1848 ‑ 1938 s menami od A do I. Samotná publikácia by mala mať ešte dve pokračovania a dokopy spomenúť asi 6000 Košičanov.

Riaditeľ ŠVK v Košiciach a jeden z autorov Ján Gašpar: „Publikácia vznikala 13 rokov, s kolegyňou sme ju začali pripravovať v roku 2001. No predchádzala tomu niekoľkoročná predpríprava. Lexikón sa venuje Košičanom, ktorí zanechali nejakú stopu v dejinách mesta a svojim talentom, odbornými znalosťami, či postojmi dopomohli vytvoriť obraz o dejinách metropoly východu." Autori na takmer 800 stranách prinášajú 1895 abecedne radených personálnych hesiel, ktoré obsahujú aj biografické údaje z matrík, fotografie, odkazy na literatúru a pramene, respektíve prehľad vytvorených diel.

Na slávnostnom uvedení publikácie sa zúčastnilo množstvo osobností politického, kultúrneho, či umeleckého života. Jedným z krstných otcov knihy sa stal súčasný primátor Košíc Richard Raši. Ten pripomenul, že mesto tvoria ľudia, ktorí v ňom žili a žijú a dodal, že: „Národ si zaslúži svoju budúcnosť vtedy, keď pozná svoju minulosť. Platí to aj v prípade mesta. Lexikón je vážne historické dielo, ktoré pomôže ďalšiemu rozvoju mesta tým, že spoznáme jeho minulosť. Moja vďaka patrí úžasným ľuďom, ktorí sa na jeho tvorbu podujali a venovali mu roky svojho života."