Prejsť na obsah

Z Košíc poletíme do Milána i anglického Sheffieldu


Maďarská aerolinka Wizz Air rozširuje svoje pôsobenie v metropole východu. Spolupráca košického letiska a leteckej spoločnosti prinesie nové letecké spojenia, pracovné miesta a nové možnosti cestovania.

Wizz Air tu spustil svoju prevádzku pred jeden a pol rokom a už prepravil viac ako 130 000 cestujúcich a prevádzkuje obľúbenú pravidelnú linku do Londýna. Od septembra 2015 sa Košice stanú ich novou operačnou základňou a domovom pre Airbus A320. Dobré správy priniesol na tlačovej konferencii i József Váradi, výkonný riaditeľ spoločnosti Wizz Air. „Sme spoločnosťou so stabilným rastom. Kde sme doteraz otvorili svoju základňu, tam bol zaznamenaný výrazný nárast prepravených cestujúcich, Verím, že to tak bude aj v Košiciach. Tešíme sa, že prinesieme lacné letenky, nové spojenia i pracovné príležitosti."

Pre najväčšieho nízkonákladového prepravcu v strednej a východnej Európe to bude už dvanásta základňa s vlastným lietadlom. Táto základňa prinesie približne 30 priamych a raz toľko nepriamych nových pracovných miest a dve nové letecké spojenia. Spoločnosť plánuje zamestnať slovenský personál, vrátane slovenských pilotov. Lietať sa bude do metropoly talianskej Lombardie Milána (letisko Miláno Bergamo) a na severoanglické letisko Robina Hooda Doncaster Sheffield.

Predseda predstavenstva a výkonný riaditeľ košického letiska Karl Dandler uviedol, že spolupráca s Wizz Airom sa presunula do ďalšej fázy a pre letisko znamená nové výzvy. „Umiestnenie Airbusu A320 do Košíc je pre nás aj vysvedčením, že Wizz Air je spokojný s kvalitou nami poskytovaných služieb a že s nami zdieľa dôveru v toto mesto a tento región, ktorý má potenciál aj na ďalšie letecké spojenia," uviedol Dandler. Novú základňu a nové možnosti pre región privítala i viceprimátorka mesta Košice a predsedníčka predstavenstva oblastnej organizácie cestovného ruchu Košice – Turizmus Renáta Lenártová. „Veľká Británia i Taliansko sa stabilne umiestňujú v rebríčku TOP 10 krajín, z ktorých prichádzajú návštevníci na Slovensko. Som preto presvedčená, že dnes ohlásené nové linky majú potenciál výrazným spôsobom prispieť k intenzívnemu rozvoju Košíc ako turistickej destinácie. Základňa Wizz Air-u v Košiciach nám zároveň otvára nové horizonty aj pre otvorenie ďalších leteckých spojení," uviedla na tlačovej konferencii.

Krokom do budúcnosti nepochybne budú i dlho spomínané lety do Nemecka. Práve tie sú pre letisko najbližšou víziou. „Spolu s našimi partnermi mestom Košice, Košice Turizmus, Košickým samosprávnym krajom a Košice2013 sa naďalej špeciálne venujeme príprave linky do Nemecka a urobíme všetko čo bude v našich silách, aby sa stala realitou čo najskôr," odhalil plány Karl Danglar.