Prejsť na obsah

Európska komisia pochválila Košice za projekt EHMK 2013

Európska komisia vo svojom pravidelnom, každoročnom hodnotení projektu Európske hlavné mesto kultúry (EHMK) pochválila Košice za úspešné zvládnutie projektu EHMK – Košice 2013. Dôležitým predpokladom úspechu projektu bola podľa komisie jeho podpora zo všetkých úrovní štátnej správy (celoštátnej, regionálnej a miestnej) na Slovensku.

V hodnotiacom dokumente vydanom začiatkom marca komisia vyzdvihuje inovačný program Košíc v rámci celého roka, najmä pokiaľ ide o jeho záber a obsah a silné zastúpenie experimentálnych umeleckých foriem a kreativity.

Program v Košiciach podľa záverov v správe zlepšil kultúrnu infraštruktúru v meste, prepojil a posilnil kapacity kultúrneho a tvorivého prostredia a tým výrazným spôsobom zlepšil prístup Košičanov a tiež návštevníkov mesta ku kultúre. A to aj vďaka tomu, že mesto kládlo v programe dôraz na veľké, nové kultúrne podujatia (napríklad vo verejných priestoroch) a infraštruktúru na podporu širšieho využívania mesta miestnymi obyvateľmi. Vďaka projektom podporovaným najmä prostredníctvom programu SPOTs (ktorého súčasťou bolo pretvorenie niekoľkých nevyužívaných výmenníkov tepla na kultúrne body) sa podarilo decentralizovať a rozšíriť prístup ku kultúre aj mimo centra mesta a pritom podporiť rozvoj komunity, občiansku angažovanosť a interakciu s menšinami i marginalizovanými skupinami.

Európska komisia v hodnotiacej správe ocenila Košice nielen v súvislosti s rozvojom kultúry a kreatívnej ekonomiky v meste, ale aj s rozvojom cestovného ruchu. Počet prenocovaní v Košiciach v roku 2013 stúpol v porovnaní s rokom 2012 o 10%.

Európska komisia pochválila Košice aj za snahu o udržateľnosť projektov. Dôkazom trvalého zlepšenia kultúrneho života v meste je podľa správy množstvo pokračujúcich projektov a harmonogram opakovaných podujatí a festivalov aj po roku 2013.

zdroj: MK SR