Prejsť na obsah

Prieskum uránových rúd pri Košiciach definitívne končí !

Minister životného prostredia Peter Žiga dnes (16.4. 2015) oznámil, že v pondelok (20. 4. 2015), definitívne skončí geologický prieskum ložiska uránových rúd v lokalite Jahodná – Kurišková pri Košiciach.

Po dlhých desiatich rokoch obdobia neistoty si tak môžu obyvatelia Košíc a okolitých obcí, ktorí mali obavy z prípadných negatívnych dopadov na životné prostredie v uvedenej či iných dotknutých lokalitách, spokojne vydýchnuť.
Súkromná spoločnosť Ludovika Energy, ktorá realizuje geologický prieskum na Jahodnej – Kuriškovej, požiadala v januári ministerstvo životného prostredia o v poradí už tretie predĺženie lehoty na prieskum daného územia, a to na obdobie ďalších 10 rokov.

„Ministerstvo životného prostredia skonštatovalo, že doterajšia doba platnosti prieskumného územia na ukončenie prác postačovala, na ďalšie predĺženie nie sú splnené zákonné predpoklady, a preto žiadosť zamietlo," uviedol P. Žiga. „Spoločnosť Ludovika Energy sa proti tomuto rozhodnutiu odvolala, a podala tzv. rozklad. Po zvážení všetkých argumentov a na odporúčanie rozkladovej komisie, som žiadosť o predĺženie prieskumného územia tento týždeň definitívne zamietol. To znamená, že už v pondelok 20. apríla, prieskumné územie Jahodná – Kurišková pri Košiciach zaniká, a všetky geologické práce i geologický prieskum sa musia ukončiť."

Rozhodnutie ministerstva privítal aj Richard Raši, primátor mesta Košice, ktorý minulý rok spolu s ministrom Petrom Žigom presadili v parlamente novelu geologického a banského zákona.
„Na základe tohto zákona majú od minulého roka právo vyjadriť svoj postoj občania dotknutých  obcí a bez ich súhlasu by k žiadnej ťažbe nemohlo dôjsť. Ja sám som už niekoľkokrát v minulosti vyjadril svoj nesúhlas s ťažbou uránu v lokalite Jahodná -Kurišková, preto vítam rozhodnutie ministra v danej veci,"  uviedol primátor Richard Raši