Prejsť na obsah

Oslavy Dňa mesta sú v plnom prúde

Vo štvrtok 30. apríla odštartoval v našom meste XXI. ročník osláv Dňa mesta Košice. Pre obyvateľov, ale aj návštevníkov Košíc, tak začala séria 70 podujatí s viac ako 1500 účinkujúcimi. Programy, ktorých hlavným organizátorom je Mesto Košice, sú určené pre všetky vekové kategórie a rodiny s deťmi. Máme za sebou prvé tri dni osláv, ktoré boli doslova nabité dobrou náladou.

Oslavy začali už tradične „ľudovým dňom" v rámci ktorého sa na Hlavnej ulici pripravovala a zdobila malá i veľká Májka. Tradícia stavania Májov je na Slovensku veľmi dlhá a v Košiciach si ju pripomíname každý rok. Program spríjemnili folkloristi zo súborov s krásnymi názvami ako Jahôdka, Hanička, Čarnička, Borievka, Čarnica, Hornád, Jahodná, Kadlubek a nechýbala ani ľudová tancovačka, ktorá opäť raz potvrdila náš východniarsky temperament.

K oslavám neodmysliteľne patrí aj otvorenie letnej sezóny obľúbenej detskej železnice a ZOO. Svoju popularitu u všetkých zaľúbených má aj Bozkávačka pod čerešňou, ktorá ukázala, že Košice sú aj mestom lásky. Na Hlavnej ulici sa okrem bozkávania aj tancovalo. Pri salse s Miguelom si ľudia užívali pekné počasie i chytľavé rytmy.

Milovníci histórie sa určite potešili Rytierskym slávnostiam a zaujímavej rekonštrukcii obliehania mesta Košice vojskami poľského kráľa Jána Albrechta Jagelovského v roku 1491. Rodiny s deťmi si užili zábavný festival Jenisej Fest, ale aj rodinný deň na Alpinke. Veľký úspech u divákov mala aj súťažná prehliadka vlastnoručne vyrobených plavidiel s názvom Košické Benátky. O výhru ani tak nešlo, skôr o kreativitu pri tvorbe plavidiel a hlavne o dobrú náladu pri plavení. Na vodnej ploche malo svoje netradičné plavidlo nielen Mesto Košice, ale aj mestské podniky, mestské časti, detský domov, základná školy i centrum voľného času.

Nedeľa sa niesla v duchu rockovej muziky a súťaži s názvom ROKOKO (ROckový KOšický KOlotoč). Zo semifinálovej dvanástky v apríli tohto roku postúpili do finále kapely The Sages, The Elders a Slip Of The Lip. Tie za výraznej podpory publika súťažili o hlavnú cenu súťaže – nahrávanie v profesionálnom štúdiu. Z víťazstva sa nakoniec tešila skupina Slip Of The Lip.

Pestrý program v rámci Osláv Dňa mesta Košice potrvá až do 9.5. 2015. Počas celých osláv sa Košičania môžu tešiť aj z Trhu tradičných remesiel a pohľadu na nasvietenú dominantu historického centra mesta, Dóm sv. Alžbety, ktorý sa v týchto dňoch zahaľuje do mestských farieb.