Prejsť na obsah

Oslavy Dňa mesta Košice mali veľkolepé finále

XXI. ročník osláv Dňa mesta Košice je úspešne za nami. Jedenásť dní plných kultúrnych, spoločenských a športových aktivít vytiahlo do ulíc tisícky Košičanov. Z bohatej programovej ponuky si mohol vybrať každý a užiť si tak výnimočnú atmosféru nášho krásneho mesta.

Záverečné dni osláv sa niesli v znamení športu, áut, dobrej hudby, ešte lepšieho jedla a najmä rodinnej pohody. V prvú májovú stredu sa ulice Košíc zaplnili davom bežeckých nadšencov. Už ôsmy ročník charitatívneho behu VSE City Run na trase dlhej 5 km, spojený s pódiovým programom a 8-hodinovým behom na páse neukázal len športové výkony, ale aj veľké srdce všetkých účastníkov. Finančný výnos z podujatia poputuje na výstavbu multifunkčného ihriska pre deti s rôznym druhom a stupňom postihnutia. Všetci unavení športovci i ostatní diváci si mohli oddýchnuť na romantickom koncerte v prostredí spievajúcej fontány vo veľkom parku na Hlavnej ulici. O hudobnú stránku sa postaral Zoltán Šallai a jeho hostia a o vizuálnu modelky predvádzajúce „košickú" návrhársku módnu scénu.

V rámci slávnostného štvrtkového programu sa konalo niekoľko významných podujatí. Centrum mesta sa opäť zatraktívnilo. Na súsošie Immaculata boli osadené tri kópie reliéfov – alegórie Mor, Hlad a Vojna. Mimoriadne cenná historická pamiatka bola na svoje pôvodné miesto vrátená po viac ako 130 rokoch. Ak by bolo potrebné Immaculatu chrániť, určite by tak urobili rytieri z Kohútieho bratstva, ktorí sa predstavili v slávnostnom sprievode po centre mesta. Sprievod spojený so vztyčovaním mestskej vlajky pred Historickou radnicou bol obohatený o víťazný sprievod pripomínajúci tradíciu starej krakovskej legendy- vyhnanie Tatárov spred brán Krakova. Po vztýčení vlajky mohol primátor mesta odovzdať na Slávnostnom ceremoniáli verejné ocenenia jednotlivcom i kolektívom, ktorí sa zaslúžili o šírenie dobrého mena mesta doma i v zahraničí.
 
Skutočným vyvrcholením slávnostného dňa i samotných osláv bol Galaprogram pred Magistrátom mesta Košice. Na netradičnom koncerte pod holým nebom sa stretli mnohí skvelí umelci - Peter Bič Projekt, Dalibor Janda, Musica Iuvenalis s Igorom Dohovičom, ale i šikovní tanečníci a nápadití košickí módni návrhári a to len preto, aby priniesli Košičanom skvelú zábavu a ukončili veľkolepé oslavy Dňa mesta Košice. Perfektnou záverečnou bodkou za galaprogramom bol efektný ohňostroj, ktorý rozžiaril nočnú oblohu pestrými farbami.

Z Katovej Bašty sa už od skorých ranných hodín nasledujúceho dňa šírila lahodná vôňa guláša. Desiatky kuchárskych nadšencov sa tam zišli na gastronomickej súťaži o najlepší Košický guláš. Súťažné tímy zložené z policajtov, dopravákov, oceliarov, či novinárov sa predbiehali v
originalite, no dobehli ich rýchli chlapci z Active Life. Voňavú atmosféru dotvárali rôzne sprievodné minisúťaže a príjemná muzika.
 
V ďalšom stretnutí nešlo o rýchlosť, ale o krásu a šarm. Na Hlavnej ulici sa za sprievodu dažďových kvapiek predviedli v rámci 13-teho ročníka medzinárodného stretnutia historických vozidiel Cassovia retro elegantné mašinky. Mužské duše tak pookriali a mohli svoje manželky a detičky sprevádzať na zábavnom programe určenom pre rodiny- Košickej rodinnej sobote. Tvorivé dielne, nafukovačky a množstvo súťaží vyčarili úprimné úsmevy na tvárach detí. V podobnom duchu sa nieslo i ďalšie skvelé rodinné podujatie s názvom Míľa pre mamu. V deň svojho sviatku sa mohli mamičky zabaviť so svojimi deťúrencami na tanečných vystúpeniach, na diskotéke s ujom Ľubom a urobiť si krásnu „míľovú" prechádzku.

O tom že program bol skutočne pre všetkých svedčia i podujatia ako VIP ženský klub, Ezofest, Majáles seniori, alebo 11. ročník krajského festivalu Ľudová pieseň košickej mládeže.

Ďakujeme všetkým, ktorí sa spolupodieľali na prípravách osláv, ale najmä všetkým Košičanom. Opäť raz ukázali, že aj vďaka nim sú Košice mestom s neopakovateľnou atmosférou," povedal na záver osláv primátor Richard Raši.