Prejsť na obsah

Mesto Košice zažije v septembri veľký športový sviatok

Mesto Košice ako spoluorganizátor Medzinárodnej šesťdňovej motocyklovej súťaže – ISDE 2015 privíta v termíne od 7. do 12. septembra vyše 500 svetových jazdcov z 32 krajín sveta. Podujatie v rámci svojho jubilejného 90. ročníka otvorí svoje brány verejnosti v sobotu 5. septembra v centre Košíc, kde sa uskutoční otvárací ceremoniál.


Svetová špička v enduro zavíta na Slovensko po desiatich rokoch. "Teší ma, že po prvýkrát sa v Košiciach uskutoční takéto významné podujatie a práve jubilejný 90. ročník. Deväťdesiatka sa v Košiciach spájala v nedávnej minulosti aj s Medzinárodným maratónom mieru, takže je to i symbolika. Podujatie má význam nielen pre mesto Košice, ale i jeho obyvateľov. Očakávame veľký prísun návštevníkov zo zahraničia, ale aj Slovenska, takže na svoje si prídu všetci, či podnikatelia alebo fanúšikovia. Samozrejme, pre Košice je toto podujatie aj prínosom pri kandidatúre na Európske mesto športu 2016," konštatoval viceprimátor mesta Košice Martin Petruško.

V najprestížnejšej World Trophy sa predstaví 24 národných tímov, lídrom Slovakia Trophy Team-u bude Štefan Svitko. Medzi ženami bude súperiť o Women Trophy 8 tímov, po prvýkrát bude mať zastúpenie i Slovensko. O Junior Trophy zabojuje 18 tímov, juniorský tím svoju nomináciu uzavrie až po ME v Chorvátsku (30.-31. mája). "Chceme dôjsť zdraví do cieľa a čo najlepšie reprezentovať Slovensko. Vieme, že svet je už trošku ďalej ako my, no urobíme všetko preto, aby sme dosiahli, čo najlepší výsledok a potešili fanúšikov," uviedol Svitko. Muži sa predstavia v modrých, ženy v bielych a juniori v červených dresoch.

V súťaži o World Trophy budú na Slovensku obhajovať titul Francúzi, ktorým sa podarilo v posledných siedmich ročníkoch až šesťkrát zvíťaziť. Medzi ženami budú medzi favoritky patriť obhajkyne z Austrálie, posledný juniorský primát z Argentíny patrí tímu USA. V minulosti až pätnásťkrát v hlavnej kategórii – World Trophy triumfovalo Československo. V úvode septembra prevezmú Košice pomyselnú štafetu po Považskej Bystrici, kde sa v minulosti Šesťdňová konala už štyrikrát (naposledy 2005) a zhostia sa tak role organizátora tohto motoristického sviatku.

Program ISDE 2015:
Od 1. septembra: Otvorenie Paddocku (Parkovisko pred halou Cassosport)
Od 1. septembra: Otvorenie Sekretariátu podujatia (Hotel Košice)
Od 3. septembra: Otvorenie Press centra Hotel Košice
3. – 5. septembra: Registrácia tímov a technická kontrola
5. septembra: Otvárací ceremoniál (Kulturpark / Hlavná ulica / Immaculata)
7. septembra: Prvý súťažný deň ISDE (Baška, Opátka, Vyšný Medzev, Kojšov, Košická Belá)
8. - 11. septembra: 2. – 5. súťažný deň ISDE (Baška, Opátka, Vyšný Medzev, Kojšov, Košická Belá, Jahodná, Gelnica ...)
12. septembra: Posledný súťažný deň ISDE (Final Motocross) motokrosový areál v Kechneci /lístky na záverečný motokros už v predaji na www.ticketportal.sk/
12. septembra: Záverečný ceremoniál a odovzdávanie ocenení Spoločenský pavilón Košice