Prejsť na obsah

Vedenie mesta ocenilo talentované deti

Zámerom Mesta Košice je v rámci realizácie projektu „ Mesto Košice deťom" každoročne oceniť z úrovne primátora mesta - ďakovným listom a vecnými cenami - žiakov základných škôl, základných umeleckých škôl a centra voľného času v zriaďovateľskej pôsobnosti mesta Košice. Dnes sa uskutočnil v priestoroch Historickej radnice v Košiciach 10. ročník ocenenia úspešných žiakov.

Za účasti primátora Richarda Rašiho, viceprimátora Martina Petrušku a vedúcej oddelenia školstva Márie Kavečanskej sa stretli najúspešnejší reprezentanti Mesta Košice zo základných škôl, základných umeleckých škôl a centra voľného času v zriaďovateľskej pôsobnosti mesta Košice so svojimi pedagógmi, riaditeľmi škôl, rodičmi i spolužiakmi.

Primátor Richard Raši vo svojom príhovore vyjadril podporu výchovno-vzdelávacím aktivitám zameraným na nadanú a talentovanú mládež, zdôraznil potrebu zviditeľňovania dosiahnutých úspechov žiakov, ale aj práce pedagógov, ktorí sa venujú nadaným a talentovaným žiakom, poukázal na starostlivosť prejavenú Mestom Košice v smere k žiakom s nadaním a talentom. „Som veľmi spokojný s dosiahnutými úspechmi žiakov v tomto školskom roku. Úspechy vzbudzujú hrdosť na dosiahnuté výsledky a vynaložené úsilie žiakov, podporené ich vrodenými schopnosťami. Ďakujem oceneným žiakom a ich pedagógom, ktorí žiakov na súťaže pripravovali, za vzornú reprezentáciu školy, Mesta Košice i Slovenskej republiky a želám im úspešné ukončenie školského roku i krásne prázdniny plné oddychu a nových zážitkov," povedal primátor.

V kultúrnom programe vystúpili žiaci zo záujmových útvarov CVČ Orgovánová 5 a ZŠ Krosnianska 4.

Oceňovanie žiakov prebiehalo v troch samostatných častiach.
V prvej časti boli ocenení žiaci, ktorí vo vedomostných súťažiach a olympiádach a umeleckých súťažiach a prehliadkach získali popredné umiestnenia na úrovni krajského, celoslovenského alebo medzinárodného kola.
Na ocenenie žiakov v rámci 10. ročníka projektu Mesto Košice deťom v roku 2015 hodnotiaca komisia vybrala 75 žiakov z 13 ZŠ, 4 ZUŠ a 1 CVČ. Zo 75 žiakov bolo 10 najúspešnejších vybraných do rebríčka TOP 10. Primátor a viceprimátor mesta odovzdali ďakovné listy a vecné ceny úspešným žiakom.

V druhej časti boli ocenení premianti základných škôl.
Od školského roku 2012/2013 sa mesto Košice rozhodlo oceniť najúspešnejšieho žiaka školy na základe nominácie jednotlivých základných škôl. Z 34 plneorganizovaných základných škôl v zriaďovateľskej pôsobnosti mesta Košice poslalo návrh 34 ZŠ.

Ocenenie PREMIANT ŠKOLY patrí každoročne jednému žiakovi školy, ktorý počas uplynulého školského roku preukázal svoje mimoriadne schopnosti vo vzdelávacej oblasti. Premiant školy okrem výborných vzdelávacích výsledkov reprezentuje školu v rozmanitých vedomostných a umeleckých súťažiach, a zároveň sa podieľa aj na kultúrnom dianí základnej školy, má slušné správanie alebo vykonal záslužný čin.

Oceneným žiakom sa prihovorila aj vedúca oddelenia školstva Mária Kavečanská, ktorá vyzdvihla úsilie a námahu žiakov a ich pedagógov pri príprave na súťaže a olympiády. Zdôraznila, že v dnešnej dobe je potrebné vážiť si každého dosiahnutého úspechu. Povedala: „Vzdelanie je hneď po zdraví to najdôležitejšie. Sme veľmi radi, že dnes môžeme oceniť vás, ktorí ste na sebe pracovali a dosiahli vynikajúce úspechy v rôznych oblastiach. Úspešne ste reprezentovali seba, svoje školy, ale aj naše mesto. Veríme, že vaša úspešnosť bude inšpiráciou aj pre spolužiakov."

Hrdý titul „Premiant školy" získalo 34 žiakov základných škôl, ktorí okrem certifikátu dostali aj vecné darčeky.

V tretej časti udelil primátor mesta Košice titul „Aktívna škola" trom najúspešnejším školám, ktoré dosiahli najlepšie výsledky vo vedomostných súťažiach a olympiádach, najlepšie výsledky v Testovaní 9 v roku 2015, mali v ňom najviac úspešných žiakov s úspešnosťou 90 a viac percent a v deväťročnom priemere dosahujú vyrovnané výsledky.

Tri základné školy, ktoré sa v hodnotení umiestnili na popredných troch priečkach získali aj finančnú poukážku a sladkú odmenu vo forme torty. Riaditelia najúspešnejších škôl si na oceňovaní z rúk vedúcej oddelenia školstva mesta prevzali certifikát a poukážku.

V školskom roku 2014/2015 získali titul „Aktívna škola":

  1. miesto ZŠ Nám. L. Novomeského
  2. miesto ZŠ Bruselská 18
  3. miesto ZŠ Krosnianska 4

Forma oceňovania žiakov, ktorú zvolilo mesto Košice, je motiváciou aj pre ostatných spolužiakov a pedagógov, ale i pre základné školy.

Ďakujeme našim sponzorom, ktorí prejavili záujem a peňažným darom a vecnými cenami prispeli vo veľkej miere k tomu, že ocenení žiaci získali do budúcna novú motiváciu a pocit, že ich celoročnú námahu a dosiahnuté úspechy si Mesto Košice váži.