Prejsť na obsah

Mesto Košice prijalo opatrenia na zmiernenie horúčav

Meteorológovia upozorňujú na pokračujúci nárast teplôt ovzdušia. Primátor mesta Košice Richard Raši preto rozhodol o prijatí opatrení, ktoré majú zmierniť nepríjemné horúčavy v meste a zároveň pomôcť Košičanom, aby ich zvládli čo najlepšie. Budú sa polievať ulice, zeleň, pribudnú špeciálne rosiče vody.

„Urobíme preto všetko čo je v našich silách, aby sme Košičanom pomohli zvládnuť túto situáciu," zdôraznil primátor mesta Košice Richard Raši „Zabezpečíme pre nich dostatok pitnej vody, budeme polievať ulice, parky a inú zeleň, aby bolo v meste chladnejšie a príjemnejšie. Absolútnou novinkou sú dve zariadenia na rozprašovanie vody kde si Košičania môžu schladiť rozhorúčené telá, tieto vodné clony umiestnime na Hlavnej ulici."      

Podľa viceprimátora mesta Martina Petruška, „rosiče" osadené pred kostolom premonštrátov a pri Dolnej bráne budú funkčné vždy v čase od 10.00 do 17.00 hod., pitný režim pre ľudí je zabezpečený fontánkami s pitnou vodou. 

„Čo sa týka polievania ulíc, ide nám predovšetkým o Hlavnú ulicu a širšie centrum Košíc kde sa pohybuj najviac ľudí, ale budú to napríklad aj niektoré križovatky, z dôvodu zníženia prašnosti v meste," uviedol viceprimátor Petruško. 

Kropiť ulice budú štyri cisternové vozidlá, frekvencia polievania závisí od toho, aká horúčava bude v ten ktorý deň. V meste sú, okrem fontánok s pitnou vodou, funkčné aj všetky veľké fontány, pri ktorých sa môžu Košičania, v prípade potreby, ochladzovať.

Príslušníci Mestskej polície (MsP) Košice sú pripravení pomôcť každému občanovi, ktorý bude pociťovať z dôvodu vysokých vonkajších teplôt akékoľvek zdravotné ťažkosti. Ľudia môžu požiadať o pomoc ktorúkoľvek hliadku MsP Košice, alebo volať na telefónne čísla: 112 (Integrovaný záchranný systém), 155 (Košická záchranka), 150 (Hasičský a záchranný zbor), 159 (MsP Košice), 158 (štátna polícia). 

Mesto Košice zároveň vyzýva všetky právnické osoby v meste, aby sprístupnili svoje klimatizované miestnosti pre verejnosť, najmä však občanom obzvlášť citlivým na teplo, seniorom, deťom a chorým.

Desatoro pitného režimu:

  1. Vypite denne aspoň 2 – 3 litre tekutín

  2. Káva, čierny čaj a alkohol sa do pitného režimu nerátajú

  3. Mlieko a kakao sú skôr jedlo ako nápoj

  4. Nečakajte na pocit smädu-ten je už akousi výstrahou vášho tela v poslednej chvíli

  5. Pri športovaní, pobyte v teplých miestnostiach (sauna, vyhriata kancelária a pod.) či stresových situáciách pite viac

  6. Snažte sa o pestrú skladbu tekutín

  7. Ideálne sú vody s mineralizáciou 150 – 400 mg/l, nesladené čaje, ovocné šťavy

  8. Pite priebežne počas celého dňa, nie nárazovo. Prevažnú časť tekutín by ste mali prijať do 14.00 hod., vtedy ich organizmus dokáže najlepšie spracovať. Ideálne je začať deň s pohárom vody nalačno a poslednú dávku tekutín prijať aj večer pred spaním

  9. Nie je vhodné piť tesne pred jedlom, počas jedla, ani bezprostredne po dojedení

  10. Nepodceňujte význam minerálov, ktoré vo vyváženom stave zohrávajú dôležitú úlohu pri metabolických procesoch v ľudskom organizme.