Prejsť na obsah

Košice majú unikátnu, diaľkovo riadenú svahovú kosačku, SPIDER

Mesto Košice sa môže popýšiť diaľkovo riadenou svahovou kosačkou. Spider ILD02 je určený predovšetkým na údržbu členitého a neprístupného terénu až do sklonu 55 stupňov, zároveň je však veľmi dobre použiteľný aj na kosenie rovných plôch. 

„Pavúk" je konštruovaný tak, aby si poradil s náletovými drevinami, dlhodobo nekosenou trávou, ale aj s úpravou parkových plôch, kde sa vyžaduje vysoká kvalita zostrihu trávy. Ide o univerzálny stroj, ktorý je primárne určený na profesionálne využitie. Spider sa využíva predovšetkým na kosenie svahov pri komunikáciách, pri údržbe vojenských a armádnych priestorov, zatrávnených skládok, elektrární, letísk, ale aj golfových ihrísk, či iných športovísk. Vďaka jedinečnému systému pojazdu je kosačka vhodná aj pre údržbu okolia vodných plôch, riečnych tokov a vodných diel (priehrady, protipovodňové valy). 

Väčšinu komponentov stroja vyrobili z ľahkých ušľachtilých zliatin, čo zaručuje jeho nízku hmotnosť (335 kg). Spoločne s pohonom všetkých štyroch kolies tak zaisťujú maximálnu šetrnosť k prírode. Svahovú dostupnosť a bezpečnosť prevádzkovania v náklone je možné zvýšiť inštaláciou hydraulického stabilizačného navijaka. Patentované príslušenstvo umožňuje bezpečnú manipuláciu so strojom v náklone od 0 - 55 stupňov. Túto hodnotu nedosahuje žiaden iný konkurenčný stroj. Navijak pracuje automaticky a je zosynchronizovaný s pohybom kolies, čím sa zaručuje veľmi komfortná obsluha. Rozmery stroja sú 1640x1430x920 mm, spotreba paliva (bezolovnatý benzín) je 3l/h a produktivita práce 7000 m2/h. Stroj dosahuje maximálnu rýchlosť 8 km/h. Objem palivovej nádrže je 16 a olejovej 9 litrov.