Prejsť na obsah

Letisko Košice na mape elektromobility

Na letisku Košice je od dnešného dňa v prevádzke verejne dostupná nabíjacia stanica pre elektromobily. Jej inštalácia bola financovaná letiskom Košice, za významnej spolupráce Východoslovenskej energetiky, a.s. (VSE). Národná mapa e-mobility www.kdenabijat.sk sa tak na východe Slovenska opäť zahusťuje. Popri verejne dostupných nabíjačkách od VSE v Košiciach, Poprade, Prešove, Štóse, Moldave nad Bodvou a Levoči vedia fanúšikovia elektropohonu dobiť svoje vozidlá aj v nabíjačkách iných prevádzkovateľov v Trebišove, Prešove a ďalších mestách.

Okrem toho prichádza letisko Košice s ďalšou aktivitou podporujúcou e-mobilitu: všetky elektromobily môžu odteraz na parkovisku P1 (to isté parkovisko pred terminálom, na ktorom je umiestnená aj nabíjacia stanica) parkovať úplne bezplatne.

Výkonný riaditeľ a predseda predstavenstva košického letiska Karl Dandler: „Inštaláciou nabíjacej stanice a zavedením bezplatného parkovania pre elektromobily pokračujeme v napĺňaní projektu „Zelené letisko" (Green Airport). Tento projekt sme odštartovali ešte v lete roku 2013 inštaláciou 638 fotovoltických panelov na strechu terminálu, hangáru a technickej budovy. Jeho ďalšou fázou je obstaranie elektrobicyklov, ktoré budú našim zamestnancom uľahčovať pohyb medzi jednotlivými prevádzkovými priestormi a plochami."

Primátor mesta Košice Richard Raši: „Vítame, že sa letisko Košice pripojilo k spoločnej aktivite VSE a mesta Košice smerujúcej k významnej podpore e-mobility v našom meste. Dnešné otvorenie nabíjacej stanice a spustenie bezplatného parkovanie pre elektromobily je jasným dôkazom toho, že aj kolegovia na letisku zmýšľajú ekologicky a že im nie je budúcnosť nášho mesta ľahostajná. Na tento krok by sme chceli nadviazať tým, že v priebehu budúceho roka spustíme bezplatné parkovanie pre elektromobily v rámci celého mesta."

Riaditeľ divízie Enerkos vo VSD Vojtech László: „Skúsenosti nášho materského koncernu RWE z iných krajín potvrdzujú, že práve letiská sú dopravnými uzlami, na ktoré eMobilita patrí. Keďže sme s eMobilitou v roku 2010 začínali práve v Košiciach, je prirodzené, že prvá letisková nabíjacia stanica na Slovensku je tiež v tomto meste."