Prejsť na obsah

Na košickú maratónsku trať sa vydal rekordný počet účastníkov

Medzinárodný maratón mieru (MMM) prilákal v prvú októbrovú nedeľu do košických ulíc rekordných viac ako jedenásťtisíc účastníkov zo štyridsiatichdeviatich krajín. Svoju 92. kapitolu začal písať už v sobotu večer, zapálením maratónskeho ohňa pri soche Maratónca.

Niekoľko hodín pred tým, ako sa slávnostne rozhorel maratónsky oheň, prijal primátor Richard Raši v reprezentačných priestoroch Historickej radnice prezidenta Maratónskeho klubu Štefana Daňa, prezidenta U. S. Steel Košice Scotta Buckisa a Tonyho Vandendriesscheho, syna maratónskeho víťaza spred 50-tich rokov. „Náš košický maratón má už svoje roky, ale vôbec nestarne, rovnako ako nezostarlo veľké víťazstvo Auréle Vandendriesscheho spred 50-tich rokov na Medzinárodnom maratóne mieru. Táto legenda vytrvalostného behu, významne prispela k vysokej kvalite a bohatej histórii maratónskeho podujatia v Košiciach," zneli slová košického primátora pri príležitosti odovzdania Plakety primátora mesta Auréle Vandendriesschemu, ktorého zastúpil v Košiciach jeho syn Tony.

Víťazom 92. ročníka sa stal Keňan Samuel Kosgei, ktorý časom 2:07:07 h vytvoril druhý najrýchlejší čas košického maratónu. Rýchlejší bol v roku 2012 iba jeho krajan Lawrence Kimaiyo (2:07:01). Kosgeiov čas je v tomto roku zároveň piatym najrýchlejším na starom kontinente, keďže lepšie časy víťazov boli iba v Berlíne, Londýne, Paríži a Rotterdame. Najrýchlejšou ženou bola na trati MMM Etiópčanka Mulu Diro Melková (2:35:33).

Zo všetkých ročníkov bol práve tento výnimočný, nielen rekordnou účasťou, ale i atmosférou, ktorá vládla v Košiciach. Tradičná certifikovaná trať bola napriek prebiehajúcim rekonštrukciám a modernizáciám električkových tratí výborne pripravená a takmer sme boli i svedkami nového traťového rekordu. Každé mesto má svoje dominanty, či symboly a práve MMM sa spája s Košicami ako najstarším európskym maratónom, ktorý nás reprezentuje nielen na Slovensku, ale i vo svete. Aj vďaka nemu získali Košice titul Európske mesto športu 2016," konštatoval primátor, ktorý sa s viceprimátorkou Renátou Lenártovou predstavili v disciplíne na 4x¼ maratón.