Prejsť na obsah

Košický dirigent Emil Fajta oslávil ohrúhle jubileum

Už osem krížikov si nesie na svojom hudobníckom chrbte pán dirigent Emil Fajta. Pri príležitosti tohto krásneho životného jubilea, primátor mesta Richard Raši prijal pána Fajtu na pôde košickej Historickej radnice, kde mu odovzdal Plaketu primátora mesta.

Umelecký vedúci a dirigent Hasičskej dychovej hudby Košice sa svojich krásnych osemdesiatych narodenín dožíva v dobrom zdraví a v plnom pracovnom nasadení. Na stretnutí s primátorom a viceprimátorkou si s láskou zaspomínal na svoje hudobné začiatky a bohatú umeleckú kariéru. Vo filharmónii ako jej zakladajúci člen pôsobil celých 30 rokov a hral na lesnom rohu. Ešte predtým pracoval 10 rokov v rozhlase. Na čelo Hasičskej dychovej hudby bol Emil Fajta zvolený v roku 2002 a s vervou sebe vlastnou sa pustil do obnovy a stabilizácie súboru. Hoci to nie je vždy ľahké, na svoj koníček nedá dopustiť. „K dirigovaniu v dychovke som sa dostal ako slepý k husliam. Hudba je však môj koníček. Fakticky sa jej venujem od 15 r., keď som sa začal pripravovať na dráhu profesionálneho muzikanta. Hral som však zhruba od desiatich," vraví rodák zo Zohora. Muzika p. Fajtu opantala natoľko, že sa z jej náručia nedokáže vymaniť. Keďže si ako dirigent nemá možnosť zahrať, realizuje sa v Poštárskej dychovke.

Plaketu primátora mesta si prebral energický dôchodca v prítomnosti rodiny a dlhoročného spolupracovníka Jozefa Liptáka. V nesmierne srdečnej atmosfére mu primátor Richard Raši poďakoval za obetavú činnosť v oblasti hudby a poprial mu ešte veľa krásnych rokov strávených s dirigentskou paličkou.