Prejsť na obsah

Prvý muž mesta je hrdý na svoju univerzitu, jej novému rektorovi zaželal veľa úspechov

Prezident Slovenskej republiky Andrej Kiska vymenoval v polovici júla 2015 prof. RNDr. Pavla Sováka, CSc., za rektora Univerzity Pavla Jozefa Šafárika v Košiciach. Inaugurácia nového rektora sa následne uskutočnila vo štvrtok 15. októbra 2015 o 11:00 hod. v priestoroch koncertnej sály Domu umenia.

Prof. RNDr. Pavol Sovák, CSc. počas inaugurácie slávnostne predniesol rektorský sľub a prijal insígnie Univerzity Pavla Jozefa Šafárika v Košiciach – rektorskú reťaz a žezlo. Súčasťou slávnostného uvedenia do funkcie bolo aj dekorovanie a odovzdanie dekanských a prorektorských insígnií. „S obrovskou pokorou prijímam rozhodnutie Akademického senátu. Uvedomujem si zložitosť cesty, ktorá nás čaká, ale verím, že nové vedenie naplní moje predstavy o dynamickom rozvoji našej univerzity. Spolu s novými kolegami budeme pokračovať v tradíciách a hodnotách, ktoré univerzita budovala od svojho vzniku v duchu slogana UPJŠ v Košiciach „múdrosť minulosti – poznatky prítomnosti – vzdelanie budúcnosti", prisľúbil rektor. Vo svojom príhovore ďalej nezabudol oceniť prácu predchádzajúcich rektorov a poďakovať im za ich neoceniteľný prínos pre univerzitu, ktorá je podľa výsledkov akreditačnej komisie, jednou zo štyroch najlepších univerzít na Slovensku.

Za vedenie mesta Košice sa tejto významnej udalosti zúčastnili primátor Richard Raši, viceprimátori Renáta Lenártová a Martin Petruško. Primátor mesta ako hrdý absolvent UPJŠ Košice zablahoželal rektorovi, ale i samotnej škole. „Myslím, že môžete byť pyšní na rýchlym tempom sa rozvíjajúcua renomovanú univerzitu, ktorá robí Košiciam dobré meno doma aj v zahraniční. Som presvedčený o tom, že Košičania na Univerzitu Pavla Jozefa Šafárika hrdí už sú a pozitívne vnímajú všetky jej úspechy. Vo vedení mesta Košice sme pripravení s univerzitou ďalej spolupracovať v prospech rozvoja mesta. Naším cieľom je, aby sa Košice stali mestom na celý život. Aby mladí ľudia, ktorí majú radi naše krásne mesto, mohli v ňom ostať žiť a pracovať. Som si istý, že aj vďaka ďalšiemu rozvoju a napredovaniu Univerzity Pavla Jozefa Šafárika sa nám spoločne tento cieľ podarí naplniť," povedal Richard Raši.