Prejsť na obsah

Košické dominanty zasvietia na počesť malých bojovníkov

Na Slovensku sa každý rok narodí približne 55 000 detí. Každé deviate sa narodí predčasne. Tieto detičky sú od prvých sekúnd svojho života odkázané na maximálnu lásku a opateru svojich rodičov a zvýšenú starostlivosť odborníkov. Otvoriť svoje srdcia a preukázať podporu malým bojovníkom a ich rodičom, sa počas Svetového dňa predčasne narodených detí, ktorý pripadol na 17. novembra rozhodli i Košice.

Na počesť všetkých statočných detí, ktoré sa na svet rozhodli prísť trošku skôr, sa dominanty Košíc rozsvietia vo farbe purpurového srdca, ktorá sa stala symbolom malých bojovníkov. Kto sa v pondelok 16. novembra podvečer poprechádza po Hlavnej ulici, môže sa na chvíľočku zastaviť pri nasvietenom Dóme svätej Alžbety a pamätníku Immaculata a venovať aspoň myšlienku statočným drobčekom. Mesto Košice sa
týmto spôsobom pripája k podpore podujatí venovaných tomuto dňu a do iniciatívy sa plánuje zapojiť aj v budúcnosti.

O tejto téme je dôležité hovoriť, pretože počet predčasne narodených detí neustále stúpa. Preto ma naozaj veľmi teší, že sa mesto Košice môže takýmto spôsobom zapojiť so celosvetovej iniciatívy a pripomenúť si deň týchto úžasných malých bojovníkov. Košické dominanty sa tak na chvíľu stanú purpurovým srdcom," povedal košický primátor Richard Raši.

Dlhodobá starostlivosť o predčasne narodené deti je náročná, preto potrebujú rodiny s predčasniatkami aj pomoc a podporu. Občianske združenie malíček už päť rokov poskytuje podporu rodinám predčasne narodených detí na Slovensku. Malíček vznikol z iniciatívy rodičov s podobnými skúsenosťami s predčasným narodením dieťaťa, ktorí ich chceli odovzdávať ďalej. Zvýšiť povedomie o problematike predčasne narodených detí každoročne pomáha práve Svetový deň predčasne narodených detí, ktorý si pripomína celý svet.

Jedného dňa prišlo na svet príliš malé, príliš skoro. No milovali ho tak, ako akékoľvek iné. Zrazu sa tí, čo mu dali život, ocitli na ceste s pocitmi osamelosti a strachu, že oň prídu. Radosť z jeho príchodu na svet vystriedal strach a ľútosť nad strateným snom. Mali to byť chvíle nesmiernej radosti a nie obáv, neistoty, hnevu a bolesti. A pritom všetkom zabudli, že nie sú na tejto ceste sami.
(Renea Ericson, zakladateľka Premie purple hearts)