Prejsť na obsah

Programovací maratón výzvou pre technologických nadšencov

Každý Košičan i návštevník Košíc vie, že metropola východu je každoročne dejiskom najstaršieho bežeckého maratónu v strednej Európe. Od najbližšieho víkendu bude vďaka spolupráci spoločnosti T‑Systems Slovakia, Technickej univerzity a Mesta Košice, mestom programátorského maratónu.

Hackathon 2015 je označenie pre netradičné podujatie, ktorého cieľom je spojiť komunitu študentov a profesionálnych programátorov, s cieľom vytvoriť funkčný prototyp aplikácie na tému „Mesto Košice". Hlavnou snahou organizátorov podujatia je vytvoriť IT riešenia pre podporu Košíc a Košického regiónu, budovanie partnerstiev medzi odborníkmi, študentmi a IT nadšencami, ako aj podpora moderných foriem vzdelávania. Slovo „hackathon" v zjednodušenom preklade znamená vytrvalostné experimentálne programovanie a vo svete je tiež známe ako hack day. V Košiciach sa však v tejto podobe predstaví po prvýkrát a je veľkou príležitosťou pre mladých kreatívnych nadšencov IT.

Viac o samotnom maratóne povedal na tlačovej konferencii Juraj Girman, viceprezident pre Telekom IT, T‑Systems Slovakia: "Hackaton je štandardný formát využívaný veľkými i menšími spoločnosťami, ktoré podporujú inovatívny prístup k hľadaniu nápadov. Na Slovensku ani v Košiciach síce nie je prvý, ale ak prídu všetci tí, ktorí sa prihlásili, tak to bude najväčší hackathon na Slovensku. Prihlásených máme už teraz viac ako 120 účastníkov, z toho stovka študentov. Zorganizovať takéto podujatie sme sa rozhodli preto, že sme druhý najväčší zamestnávateľ v kraji a berieme vážne našu zodpovednosť za prostredie, v ktorom žijeme. Od účastníkov chceme, aby našli nejaký spôsob, ako pomôcť obyvateľom mesta a ako to pretaviť do možnosti použiteľnej aplikácie."

Súťaž sa bude konať 28.‑29. novembra v Univerzitnej knižnici Technickej univerzity v Košiciach. Úlohou súťažiacich, rozdelených do kategórií "študent" a "profi", bude počas 28 hodín vymyslieť a naprogramovať akúkoľvek aplikáciu na danú tému. Nové aplikácie sa môžu týkať akejkoľvek oblasti, napríklad dopravy, zdravotníctva, športu, školstva, životného prostredia či oblasti charity. Po skončení programátorského maratónu odborná porota vyberie najlepšie aplikácie, ktoré získajú zaujímavé finančné ceny. Ocenený bude i tím s najlepším nápadom.

Jedným z členov poroty bude i primátor mesta Košice Richard Raši. Tento projekt ho zaujal a verí, že aj to je jedna z foriem ako podporiť a spropagovať IT odvetvie v Košiciach. "Chceme, aby sa IT sektor stal postupne najväčším zamestnávateľom, pretože je to odvetvie, ktoré je veľmi perspektívne, zaujímavo finančne ohodnotené a ktoré drží v našom meste mladých ľudí. Na tomto maratóne majú možnosť ukázať svoje nápady a pod vedením skúsených programátorov vytvoriť zaujímavé riešenia pre svoje mesto," vysvetlil primátor a dodal, že je sám veľmi zvedavý na výsledky.