Prejsť na obsah

Svetový umelec Gyula Kosice vystavuje svoje diela vo Východoslovenskej galérii

Milovníci unikátneho výtvarného umenia si počas nasledujúcich dní prídu na svoje vo Východoslovenskej galérii v Košiciach. V stredu 03. februára tam otvorili originálnu výstavu Fernanda Fallika, ktorý tvorí pod umeleckým menom Gyula Kosice. 

Obyvatelia Košíc, návštevníci aj turisti si môžu výstavu „Hydrokinetik" pozrieť do 6. marca. Na slávnostnom otvorení výstavy sa zúčastnili predstavitelia mesta, primátor Richard Raši aj viceprimátorka Renáta Lenártová.

Výstava prezentuje 27 sochárskych realizácií a objektov a predstavuje základnú líniu vývoja tvorby Gyulu Kosice od prvých geometrických prác po súčasné podoby tvorby. Diela na výstave sú zapožičané z prestížneho Centra Georgesa Pompidou v Paríži, z múzeí a galérií v Grenobli, Lyone a Győri a taktiež od súkromných zberateľov. Ide o prvú samostatnú výstavu tohto autora na území strednej Európy. Autor pri svojej práci s obľubou využíva netradičné materiály: hliník, polyester, sklenené trubice, plexisklo, elektrické svetlo, neóny, no najmä prítomnosť a prúdenie vody. 

Umelec Fernando Fallik sa narodil v Košiciach, žije a tvorí v Buenos Aires, kde má svoje múzeum. Aby sa prihlásil k svojim koreňom, prijal umelecké meno Gyula Kosice. Je to mnohostranný umelec- venuje sa sochárstvu, maliarstvu aj poézii a je považovaný za vizionára novej inžiniersko-plastickej estetiky. Rozvíja predovšetkým vlastnú koncepciu dynamického, mobilného umenia so zapojením fenoménu svetla alebo vody. 

Gyula Kosice je čestným občanom mesta Buenos Aires a mesta Košice.