Prejsť na obsah

Situácia sa zlepšila, primátor mesta zmenil stupeň povodňovej aktivity z tretieho na druhý

Z dôvodu priaznivej meteorologickej a hydrometeorologickej situácie a vykonania povodňových záchranných prác, ako aj preventívnych technických opatrení zameraných na zlepšenie odtokových pomerov a odstránení nánosov, zmiernilo sa nebezpečenstvo ohrozenia života, zdravia osôb a škôd na majetku.

Na základe uvedených skutočností a rozsahu povodňovej situácie, odvolal primátor mesta Košice Richard Raši na základe zákona Národnej rady Slovenskej republiky o ochrane pred povodňami a na základe odporúčania Povodňovej komisie mesta Košice dňa 11. 2. 2016 k 10.00 hod. na území mesta Košice III. stupeň povodňovej aktivity na povodňovom úseku Hornád a jeho prítokov – Myslavský potok, Kamenný potok, drobných vodných tokov, občasných vodných tokov v mestských častiach Košice-Pereš, Lunik IX, Myslava.

Zároveň ale primátor mesta ponechal na území mesta Košice II. stupeň povodňovej aktivity z dôvodu ukončenia záchranných prác, a vykonania technických opatrení na zamedzenie vzniku ďalších povodňových škôd. Počas povodňovej situácie budú vykonávané opatrenia na znižovanie rizík ohrozenia života, zdravia a majetku.

Pred vyhlásením a počas trvania III. stupňa povodňovej aktivity (10.2. – 11.2. 2016), kompetentní zamestnanci Magistrátu mesta Košice z Referátu CO, BOZP, PO, životného prostredia, dopravy, príslušníci MsP a ďalší, zabezpečovali hliadkovú činnosť na celom území mesta Košice. Pracovníci povodňovej komisie mesta, ako aj starostovia ohrozených mestských častí monitorovali stav vodných tokov. Primátor mesta Richard Raši, ako predseda povodňovej komisie mesta, vydal príkaz na vykonávanie záchranných prác.

Vzniknuté škody budú približne vyčíslené až po prehliadke poškodených majetkov, zariadení a komunikácií, taktiež aj výška finančných nákladov vynaložených na odstránenie následkov zaplavenia komunikácií.