Prejsť na obsah

Zoologická záhrada Košice prežíva jarný BabyBoom

V chovných zariadeniach košickej ZOO od začiatku roka pribudlo vyše 50 mláďat.  Najnovšími prírastkami sú tri tučniaky, lemur kata, pony shetlandský , ale aj muflóny či antilopy. V kŕdli obľúbených tučniakov je posledný vyliahnutý už šestnástym prírastkom od roku 2010. Rodina lemura kata sa teší z druhého potomka. Zatiaľ sa pevne drží matky. Chovatelia zatiaľ nepoznajú ani pohlavie dvoch surikát, vďaka ktorým sa rodina rozrástla na osem členov. V stáde poníkov sa narodila kobylka po takmer trojročnej pauze.

Mláďatká môžu návštevníci pozorovať aj v rozľahlom areáli Afriky, kde Zoo chová šesť druhov antilop. K dvom mláďatkám nilgau pestrého pribudla v stáde vodárka červená, ktorá patrí medzi ohrozené. Prvý raz sa podarilo rozmnožiť aj mimoriadne atraktívny druh žiab pôvodom zo strednej Ameriky. Listárky červenooké prišli do Košíc pred piatimi rokmi. Ani v bohatej kolekcii vtákov nie je núdza o prírastky. Po historicky prvom rozmnožení kariamy červenozobej sa chovatelia tešia zo znášky vajec dvoch nových druhov bažantov, a to bažanta Hamiltonovho a sedlatého. Bažant sedlatý žije výlučne na ostrove Taiwan a je ohrozený kvôli strate biotopu.

Na veľkom rybníku môžu návštevníci už vyše týždňa pozorovať päť mláďat labutí čiernych. Ďalších potomkov sa dočkal aj mnohonásobný otec, inak veľmi populárny krkavec Kajo. Krkavec čierny plní vo voľnej prírode úlohu zdravotnej polície, keďže sa vo veľkej miere živí zdochlinami. Ešte prednedávnom patril k ohrozeným. Podľa zoológov by sa v najbližších dňoch mala rozrásť aj rodina málp hnedých, ale aj tahrov himalájskych, tiež kamzíkov a lám.

Košická ZOO sa teší na Vašu návštevu