Prejsť na obsah

Slovenský olympijský výbor ocenil Košice i primátora

Mesto Košice sa môže popýšiť Výročnou trofejou Medzinárodného olympijského výboru za rok 2015 v kategórii Šport a inovácie, ktorú mu udelil na svojom 49. valnom zhromaždení Slovenský olympijský výbor (SOV). Ocenenie si z rúk prezidenta SOV Františka Chmelára prevzal primátor Richard Raši, ako i plaketu SOV udeľovanej osobnostiam, ktoré svojou činnosťou významne prispievajú k rozvoju olympizmu a športu.

"To všetko je ocenenie spoločnej práce tých, ktorí sa venujú športu pre všetkých, ale aj práce s mládežou v Košiciach. Ocenenie MOV za prínos v oblasti športu pre mesto Košice sme prevzali spolu s vedúcim referátu športu a mládeže Ivanom Šulekom. Zároveň som si prevzal aj ocenenie SOV - plaketu za prínos v oblasti športu. Ale čo ma teší najviac je to, že na 49. Valnom zhromaždením SOV osobitne vyzdvihli mesto Košice - získanie titulu Európske mesto športu ako aj kandidatúru mesta na EYOF v roku 2021, či otvárací ceremoniál za účasti predstaviteľov Európskej komisie v Košiciach pri príležitosti Európskeho týždňa športu v septembri toho roku," radostne konštatoval košický primátor.

Slovenský olympijský výbor konštatoval, že pod vedením Richarda Rašiho sa šport v metropole východu významne rozvíja a svoje ocenenie pre mesto Košice zdôvodnil: "Mesto Košice dostalo na rok 2016 titul Európske mesto športu, čo dobre odráža význam športu pre metropolu východného Slovenska. Košice sú príkladom úspešného nadviazania na históriu a tradície. K tradičným podujatiam, ktorým dominuje Medzinárodný maratón mieru (vlani sa konal už jeho 92. ročník) pribudli v posledných rokoch moderné a inovatívne športové podujatia, ktoré prispievajú k sociálnej inklúzii jeho obyvateľov. Prejavuje sa to v neustálom výraznom zlepšovaní športovej infraštruktúry a v organizácii aktivít, do ktorých sa široko zapájajú ľudia zo všetkých vekových skupín. Dlhoročná spolupráca mesta Košice so Slovenským olympijským výborom viedla ku kandidatúre Košíc na usporiadanie letného EYOF v roku 2021. Definitívne sa o nej rozhodne na jeseň tohto roku.