Prejsť na obsah

Začínajú oslavy Dňa mesta Košice 2016

Košičania i návštevníci nášho mesta sa už o pár dní stanú súčasťou 22. ročníka osláv Dňa mesta Košice. Aj tento rok sa metropola východu premení na mesto tanca, hudby, športu, farieb, dobrého jedla, ale i vzdelávania a charity. Počas deviatich slávnostných dní opäť spoločne vytvoríme výnimočnú atmosféru, ktorú je možné zažiť iba v Košiciach.

Oslavami si už tradične pripomíname, že Košice, ako prvé mesto v Európe, získali svoju vlastnú mestskú erbovú listinu. Košiciam ju 7.mája 1369 udelil panovník Ľudovít Veľký. Tento rok sa v termíne od 30.apríla do 8.mája môžu rodiny s deťmi, mladí i skôr narodení, tešiť na tradičné, ale aj nové podujatia plné prekvapení. Pripravených je 30 hlavných a 41 sprievodných podujatí, v ktorých vystúpi viac ako 1700 účinkujúcich. Do pestrej programovej mozaiky prispejú nielen profesionálni umelci, ale nemalou mierou aj deti, žiaci základných škôl, mladí umelci i aktívni seniori. Program sa bude sústrediť najmä v samotnom srdci mesta, kde napríklad na Hlavnej ulici bude maľovať na asfalt až 1 500 detí. Atraktívne podujatia sa budú ale okrem centra mesta odohrávať aj v zaujímavých priestoroch Kulturparku, Mestského parku a prímestských rekreačných zón.

Oslavy začínajú tradičným, tentoraz čiastočne pozmeneným stavaním mája a nefalšovanou ľudovou tancovačkou na Hlavnej ulici. Po dobrej tancovačke sa návštevníci môžu pokochať tvorbou remeselníkov na Trhu tradičných remesiel. Deti sa môžu tešiť na obľúbenú mašinku Katku na Otvorení sezóny detskej železnice a Majáles na Alpinke. Ich prítomnosti sa určite potešia i zvieratká pri otvorení letnej sezóny v ZOO, v ktorej sa počas uplynulých dní narodilo viac ako 50 mláďat.

Láskychtiví si budú vymieňať bozky na Bozkávačke pod čerešňou, alebo sa zabavia na už tradičnej Tancovačke s Miguelom. Keďže tento rok sa pýšime titulom Košice – Európske mesto športu 2016, pre športovcov sme pripravili podujatia ako Tvrďák, VSE City Run, alebo „Poďme spolu na kajaky". Takmer športovou disciplínou sa dá nazvať aj súťaž vlastnoručne vyrobených plavidiel v rámci populárnych Košických Benátok, tento rok pre zmenu na vodnej ploche na sídlisku Nad Jazerom.

Chuťové poháriky všetkých gurmánov poteší populárny Košický guláš, ktorý okrem kulinárskej súťaže prinesie i celodenný program pre rodiny.

O priazeň publika zabojujú mladé kapely v súťaži ROKOKO a chýbať nebude ani populárna Kaviareň Slávia s Petrom Stašákom, tentoraz na pódiu na Dolnej bráne. Spoznať nielen svoj región, ale aj Slovensko a Európu, budú môcť všetci na náučných podujatiach, medzi ktoré patrí Deň Európy. Do histórie sa vrátime prostredníctvom Rytierskych slávností v Mestskom parku.

Medzi tradičné podujatia, ktoré opäť obohatia tohtoročné oslavy, bude patriť súťaž Naj škola, výstava vozidiel Cassovia Retro, Primátorská kvapka krvi, ale aj slávnostné odovzdávanie Cien primátora a Mesta Košice. Nebude chýbať ani obľúbený slávnostný Galakoncert v ktorom sa spája umenie, móda a hudba v priestore pred hlavnou budovou Magistrátu mesta Košice.

Kultúrne vyžitie sľubuje Koncert vo fontáne na Hlavnej ulici. Koncert „podporený" krásnymi svetlami, prehliadkou domácej „košickej" návrhárskej módnej scény bude upriamený na klávesové nástroje a hudbu známych hudobných skupín. 

Dóm sv. Alžbety bude tentokrát vysvietený symbolicky v košických farbách, modrej a žltej.

Do ulíc mesta pozýva všetkých Košičanov primátor mesta Richard Raši: „Srdečne vás všetkých pozývam na oslavy Dňa mesta Košice 2016, ktoré budú, tak ako každý rok, pestré a jedinečné. Košice sú celkovo mestom výnimočných udalostí, prvenstiev a originálnych prívlastkov. Je tomu tak vďaka vám, milí Košičania. Už teraz sa teším na to, ako svoju výnimočnosť opäť potvrdíte hosťom a návštevníkom mesta aj počas tohtoročných osláv Dňa mesta Košice."

Video si môžete pozrieť tu: http://www.kosice.sk/video_player.php?id=29